Izložbu posvećenu Tutankamonu vidjelo 1,42 miliona posjetilaca

Kultura 22. sep 201922:05 > 22:09
STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Izložbu pod nazivom "Tutankamon: blaga zlatnog faraona", posvećenu egipatskom faraonu Tutankamonu, u Parizu je vidjelo 1,42 milona posjetilaca, čime je oborila sve rekorde u Francuskoj, rekli su organizatori.

Posjeta je oborila prethodni rekord koji je, takođe, držala izložba posvećena Tutankamonu nazvana “izložba vijeka” iz 1967. godine, koju je vidjelo 1,24 miliona ljudi.

Izložba “Tutankamon: blaga zlatnog faraona”, koja se opisuje kao “jedna u generaciji”, može se vidjeti u Parku Vilet, u sjevernom dijelu Pariza, a u Londonu će biti organizovana u novembru u galeriji “Sači”.

Izložba posvećena Tutankamonu, kralju drevnog Egipta, posljednji put je otvorena u Londonu 1972. godine kada je izazvala pravu “tutanmaniju”, a posjetilo je 1,6 miliona ljudi.

Na izložbi u Parizu može se vidjeti oko 150 predmeta iz riznice faraona, od kojih 60 nikada nije prešlo granice Egipta.

Egipatsko Ministarstvo za antikvitete saopštilo je da je ovo najveća kolekcija umjetničkih predmeta u vezi sa Tutankamonom koja je napustila Kairo.

Skoro svi eksponati, kojih ima oko 3.400, stigli su iz Egipatskog muzeja u Kairu i najvjerovatnije neće nikad više napustiti Egipat.

Kolekcija ovog muzeja biće u cjelosti prebačena u novi Veliki egipatski muzej nedaleko od piramida u Gizi, a koji se otvara naredne godine.

Izložba posvećena Tutankamonu biće otvorena i u drugim gradovima, čija se imena za sada ne znaju, prije konačnog povratka u Egipat 2024. godine.

Mustafa Vaziri iz Ministarstva za antikvitete pozvao je sve ljude koji mogu da posjete izložbu da to i učine prije nego se zauvijek vrati u Egipat.

Organizatori izložbe u Parizu morali su da pomjere satnicu otvaranja i zatvaranja od 9.00 do 21.00 časova da bi svi zainteresovani mogli da je vide.

Izložba u Londonu biće otvorena od 2. novembra do maja 2020. godine, navodi AFP.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad