Ljepotica i zvijer uskoro na sceni Pozorišta mladih

Kultura 31. okt 201918:43 > 18:52
N1

U nedelju 3. novembra, na sceni Pozorišta mladih Sarajevo, premijera će biti izvedena predstava "Ljepotica i zvijer" u režiji Adisa Bakrača. Živopisni likovi vraćaju nas u svijet magične prošlosti, oživljavajući jedno prošlo vrijeme, ali i šalju snažnu poruku.

Jedna od najčitanijih bajki “Ljepotica i zvijer”, posebna je po tome što se ljubavna priča između dvoje glavnih likova događa postepeno. Uloga Zvijeri pripala je mladom bh. glumcu Maku Čengiću.

“Pripreme su bile jako naporne, puno smo radili, ipak velika ekipa, pored glumačkih scena imamo i neke koreografske probe koje su jako zahtjevne. Mislim da ćemo se snaći tu su nam i balerine iz Narodnog pozorišta”, kazao je Čengić.

Glavni likovi ove predstave žele svijet učiniti boljim, zbog toga su spremni i sami sebe promijeniti. Oni shvataju da život bez dobrote nema svoj potpuni smisao. Ulogu Ljepotice tumači Darja Badnjević.

“Drago mi je da igram tu ulogu jer ona nosi univerzalnu poruku za djevojčice koje će gledati predstavu, tako da sam ja najviše razmišljala šta zapravo znači prava ljepota, da li je to fizički izgled, crte lica, ili su to neke dublje vrijednosti, i istraživali smo šta je suštinska ljepota, da je to zapravo ophođenje prema drugima, hrabrost, i drčnost u jednom trenutku, borba za svoja prava za svoje bližnje”, kazala je Badnjević.

Jedna od uloga u ovoj predstavi pripala je Damiru Kusturi.

“Glumim jednom, zapravo dva lika, jer kuhar kojeg ja igram, on se, kada čarobnica začara dvorac, on se pretvara u čajnik, tako da sam dio predstave kuhar a dio predstave čajnik”, pojasnio je Kustura.

Bajka Ljepotica i zvijer, imala je nekoliko svojih verzija, a prva je objavljena još 1740. godine, a imala je više od 350 stranica. No, svaki put je nosila jasnu poruku.

“A to je da ljepota nije spoljašnja, da ono što na prvi pogled vidimo ne mora da znači da je to to, trebamo se svakoj stvari, osobi, svemu što nas okružuje posvetiti malo više da bi shvatili suštinu svega”, kazao je Kustura.

A suština svega je prijateljstvo, dobrota i ljubav.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad