Besplatna posjeta Muzeju 'Valter brani Sarajevo'

Kultura 02. nov 201909:12 > 09:13
N1

Filmski centar Sarajevo i Muzej "Valter brani Sarajevo" otvorit će danas besplatno vrata za posjetioce u okviru projekta "Otvorena kuća bh. filma".

To je prilika da posjetioci obiđu muzej te da uz vodiče čuju priču o muzeju, filmu “Valter brani Sarajevo”, bh. reditelju Hajrudinu Šibi Krvavcu, ali i legendarnom Vladimiru Periću Valteru, te antifašističkim i slobodarskim tradicijama Sarajeva.

Također, Filmski centar Sarajevo organizira i projekcije značajnih djela bh. kinematografije koji se nalaze u arhivu centra, dokumentarnih filmova “Priča o jezeru” reditelja Gojka Šipovca, “Proljeće u mom gradu” Žike Ristića, “Švapski adet i Bosniše Vilajet” Branka Ranitovića, Muhameda Karamehmedovića i Zuke Džumhura, “Posljednji krug” Pjera Majhovskog te “Ja i moj rođak Pip” Mustafe Kapidžića.

Također će biti prikazani i igrani filmovi “Mali vojnici” Bate Čengića, “Ram za sliku moje drage” Mirze Idrizovića, “Valter brani Sarajevo” Hajrudina Šibe Krvavca te “Ljubav i bijes” Bakira Tanovića.

Domaćin u muzeju bit će filmski reditelj i direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković te drugi bh. filmski radnici koji će gostima i publici predstaviti djela iz programa i autore filmova.

Program je prilagođen i za djecu i mlade, stoga organizatori pozivaju roditelje da djecu dovedu u Muzej “Valter brani Sarajevo” gdje će se informirati o bogatoj prošlosti bh. filma.

Program se organizira kao znak zahvalnosti građanima Sarajeva i široj javnosti koja daje veliku podršku Filmskom centru Sarajevo i Muzeju “Valter brani Sarajevo” u naporima da sačuvaju imovinu, ali i arhiv bh. filma koji posjeduju kao neprocjenjivo kulturno blago BiH, saopćeno je iz Filmskog centra Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad