Bogart iz grada 'ćumura i sporta': Breza se sjetila legendarnog Bože Bunjevca

Kultura 04. dec 201915:21 > 15:53
Edin Avdukić

U Brezi je jučer otvorena manifestacija "Dani Božidara Bože Bunjevca" u čast bivšeg bh. glumca koji je preminuo prije 11 godina.

“Bosanski Bogart” ostavio je neizbrisiv, unikatan i poseban trag u historiji bh. filma. Pijan je glumio trijeznog čovjeka. Nije bio glumac po zanimanju, nego spletom okolnosti. Brezu nije želio da zamijeni Sarajevom. Dovoljno da sala Opće biblioteke “Muhamed Kantardžić” bude ispunjena i da se građani Breze uz goste prisjete legendarnog Bože.

Pored srednjoškolaca iz Breze koji su izveli svoj dramski komad, manifestaciju su uveličali režiser Ademir Kenović i glumac Haris Burina, legende u bh. filmskom stvaralaštvu.

Burina je izveo solo komad kojim je kroz lik Andrićevog Ćorkana odao počast Božidaru Bunjevcu.

Radili smo naporno na jednom filmu do 2 ujutro. Poslije smo zaglavili u kafani i rečeno je da je iduća klapa u pola 7 ujutro. Božo je pitao možemo li popiti još jednu i tek kasnije me najozbiljnije pitao: Imamo li sutra snimanje“, ispričao je kroz osmijeh Burina.

Edin Avdukić

Kada smo snimali film Kuduz, Božo se bojao jedne scene. Scena je takva da on pijan treba da dođe sa svojim drugom i kaže mu da ga žena vara. Mi smo to trebali snimati negdje na Butmiru, bilo je maglovito i to je bilo komplikacija. Dva dana smo gubili termine, pravili smo kišu vještačku i treći dan su došli i rekli mi da možemo snimati. Sve je bilo spremno i onda mi je došao pomoćnik i rekao: ‘Imamo problem, Božo se napio’. Kako se prepao scene, napio se. Dođem do njega i vidim da je pijan da ne može ustati. Došao sam mu i rekao da ćemo morati nešto mijenjati i kazao sam “koncepciju”, svi koji me znaju, znaju da ja ne koristim takve riječi inače. Rekao sam mu da u sceni neće morati biti pijan, nego trijezan. Rekao je da može. Došao je i to smo odradili iz prvog pokušaja. Božo je pijan glumio trijeznog čovjeka“, ispričao je režiser Ademir Kenović.

Edin Avdukić

Osim svečanosti povodom manifestacije, upriličena je izložba brezanskog umjetnika Amera Silajdžića koji je predstavio život glumca kroz seriju karikatura.

Inače, Bunjevac je preminuo 2008. godine, a ova manifestacija je bila druga po redu koja se održava u njegovu čast. Organizatori su istakli želju i nadu da “Dani Božidara Bože Bunjevca” prerastu u tradiciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad