Poruka "Identitluka": Čovjek ne može biti sveden samo na jedan identitet

Kultura 04. feb 202015:18 > 18:51
N1

Da čovjek ne može biti sveden samo na jedan identitet, posebno ne onaj nacionalni ili vjerski, centralna je poruka mostarske predstave Identitluka. Iako pozorišna postavka ne daje krajnje odgovore na identitetska pitanja, ona jezikom umjetnosti i dijaloga otvara široku lepezu novih pitanja koja smo kao društvo stavili po strani.

“Dosta publike se prepozna u ovim predstavama. Mi kad smo pravili predstavu, govorili smo da o jednoj ovakvoj teškoj temi treba pristupiti humorom, da će jedino tako publika pristati sebe da osudi, jedino humorom”, rekao je glumac HNK Mostar Ivan Skoko.

I humor je zaista ono što prožima čitav tok radnje Identitluka. Šabloni, stereotipi, predrasude – sve ono što ponekad jesmo u okvirima ove predstave poprima drugačiji značaj, postaje komično.

“Da predstava govori o svima nama, o tome kako poimamo identitet, jer to je između ostalih, gorući problem našeg društva i jedan od problema to kako vlastiti identitet gledamo kroz prizmu ideologije, odnosno kroz neke grupe, a ne kroz nešto naše što je lično, intimno, individualno”, riječi su glumice HNK Mostar Jelene Kordić Kuret.

Iako je za neke možda neobično, kulturnim radnicima grada na Neretvi saradnja je dio svakodnevice. Rezultat uvjerenja da je kultura ono što spaja upravo je i koprodukcijska veza dvije pozorišne, odnosno kazališne kuće u Mostaru.

“Meni je srce puno. Ja sam ponosna kada vidim publiku koja dolazi i u kazalište i u pozorište, koja ne bira, kojoj nije važno u koju će ustanovu ući zbog imena”, stava je Fatima Kazazić Obad, glumica NP Mostar.

Nekim glumcima je bilo teško, a neki su s lakoćom ušli u identitetske specifičnosti likova koje igraju.

“Moram biti iskrena i reći da jeste na neki način, zato što je dodatna otežavajuća okolnost što sam pokrivena. I nisam željela da vrijeđam ljude koji su stvarni vjernici”, kazala je Ajla Hamzić, glumica NP Mostar.

“Nagledao sam se dosta ovih likova, ovog lika što ja igram, mislim takvih ljudi, jako dosta, tako da mi nije bio problem i naslušao sam se svega toga što se govori što se priča, tako da mi nije bio neki veliki problem kao što vi kažete, ući u tog lika”, rekao je Ivan Skoko.

Predstava iz tragične svakodnevice zarobljene u nacionalizmima i narcizmima malih razlika humorom proizvodi katarzu koja publici ipak ostavlja nadu da su promjene na planu razumjevanja identiteta moguće. Ko na kraju predstavu treba i pogledati?

“Pa svi, ko god želi pogledati dobru predstavu, i ko god želi se nasmijati svojoj sadašnjosti i svojoj prošlosti, a nadajmo se ne budućnosti”, odgovorio je Skoko.

Pred predstavom je, ako je suditi po reakcijama publike, dug teatarski život. Sve prilike su – i festivalski. Uz brojna gostovanja širom zemlje, Identitluk će se naći i u selekciji 30. Merulićevih dana u Splitu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad