Otkazana predstavljanja knjige "Ne daju mi oči da šutim" Šemsudina Gegića

Kultura 26. feb 202011:28 > 11:31
Fena

Predstavljanje knjige "Ne daju mi oči da šutim" spisatelja, pozorišnog, televizijskog i filmskog reditelja Šemsudina Gegića zakazano za petak, 28. februara, u Centru kulture i mladih Sarajevo, kako saznaje Fena, otkazano je zbog vanrednih okolnosti izazvanih koronavirusom.

Gegić u izjavi za Fenu navodi da su zbog predostrožnosti sva planirana predstavljanja knjige “Ne daju mi oči da šutim” u Sarajevu 28. februara, Goraždu 29. februara, Tuzli 4. marta, Podgorici 5. marta, Zenici 9. marta i Travniku 10. marta prolongirana za period od 14 dana.

Naime, autor Šemsudin Gegić koji se već dvije godine nalazi na liječenju od raka u Italiji, dolazi iz Milana u regiji Lombardia koja je zahvaćena koronavirusom.

“Ja sam 7. februara uradio sve pretrage u bolnici za moju bolest i nalazi su svi do jednog uredni te su mi zbog toga ljekari i dozvolili dolazak u Bosnu”, kaže Gegić.

Gegić također navodi da se zajedno sa organizatorima i izdavačem zahvaljuje brojnim zainteresiranim za njegovu knjigu i njene promocije te da će novi termini biti poznati u narednim danima.

Izdavač knjige je časopis “Komun@” iz Podgorice, a recenzenti su Željko Rutović iz Crne Gore i Fadila Nura Haver iz Bosne i Hercegovine, redaktor Hadžem Hajdarević, a autorica korica Amela Hadžimejlić.

Knjiga je nastajala u “paketu” sa autobiografskim filmom “Grudva snijega i šitake gljiva” koji je snimio u italijanskoj produkciji “Ultraspecialisti”.

“Ne daju mi oči da šutim” se sastoji od 26 priča tematiziranih sa šireg lokaliteta tromeđe, između nekadašnjih republika bivše SFRJ, a sada suverenih država Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije gdje se u dramaturški organizovanoj ispovijesti junak knjige Šems Drinac javlja u različitim ulogama: kao sudionik događaja, kao svjedok događaja ili kao skriveni pripovjedač.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad