Moje pozorište – u koje su svi glumci dobrodošli

Kultura 13. mar 202016:22 > 16:26
N1

Počele su prve probe za novu pozorišnu predstavu pod nazivom "Čovjek ptica" čiju režiju potpisuje Branislav Trifunović. Ova predstava je plod projekta glumca Alena Muratovića "Moje pozorište". Premijera predstave, u kojoj izmeđuostalih igraju Admir Glamočak, Tatjana Šojić, Alen Muratović, Adnan Goro, Emir Fejzić, zakazana je za 16. april ove godine.

Na prvoj čitaćoj probi vladalo je veliko uzbuđenje zbog početka rada na prvoj predstavi u okviru projekta “Moje pozorište”

“Ogromno je uzbuđenje. Prije tri mjeseca sam sjedio na kauču i razmišljao o ovome, danas su tu svi ljudi, biće nas preko 20 i mislim da je neka mala pobjeda večeras već tu na našoj strani”, kazao je Muratović.

 “Prilično sam uzbuđen. Ne pamtim kad sam u pozorištu bio uzbuđen kao danas. Kad smo se Alen i ja vozili ovamo, smo podijelili tu svoju neku uzbuđenost, koju nismo imali, koju smo zaboravili da postoji”, kazao je Trifunović.

Sloboda i mogućnost vlastitog izbora potaklo je Alena Muratovića da napravi Moje pozorište, u kojem su svi glumci dobrodošli.

“U tom nedostatku materijalnog, novca, glumci su svi u svojim ansamblima i nemaju mogućnosti, da glumac iz Narodnog pozorišta ide u Kamerni, glumac iz Kamernog u SARTR, e ovo je mjesto gdje možemo svi, gdje nije bitno ko je iz kog ansambla, bitno je da u tom trenutku odgovaraju glumci tom projektu i to je to, to je prednost ovoga”, dodao je Muratović.

“Pravo je malo stvari koje se rade van institucija tako da je ovo veliko za nas umjetnike pogotovo za glumce i pogotovo za nas koji nismo zaposleni u pozorištima, koji nismo stalni članovi ansambla”, kazao je Emir Fejzić, glumac.

“Čovjek ptica” koju režira Branislav Trifunović je prva predstava koju će Moje pozorište realizovati.

“Svi mi koji smo iole poznati, imamo neku ulogu koja nas prati, a od koje bi htjeli da pobjegnemo. Mislim da je to samim tim dovoljan poziv za nas dvojicu da taj tekst dogovorimo. Ima tu još puno priča, ali je priča o toj popularnosti nekih glumaca, i želji glumaca da se bave nečim što ih istinski zanima”, kazao je Trifunović.

Predstava, koja će premijerno biti odigrana 16.aprila, rađena je po motivima oskarom nagrađenog filma “Birdman“. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad