Šejh Urjan Kukavica o izjavama da je "korona virus Božija kazna"

Kultura 16. mar 202016:59 > 20:48
N1

Gostujući u emisiji “Izvan okvira” N1 televizije, književnik, kulturni radnik, publicista i kolumnista Edin Urjan Kukavica govorio je o društvenom moralu, stanju svijesti kod čovjeka u vrijeme krize, te o važnosti promišljanja o našem odnosu prema sebi i prema drugim ljudima oko nas.

Edin Urjan Kukavica, autor je niza knjiga – od esejističkih do književnih (romana) – a ujedno je i prvak rifai'jskog tarikata u BiH i šejh Nakšibendijskog tarikata. Na pitanje kako gleda na pojedine navode kako je “korona virus kazna od Boga”, Kukavica je kazao…

“Oprezan sam sa ljudima koji preslobodno tumače Božiju volju. Uvijek se ispostavi da Bog upravo želi ono što oni čine. S druge strane, između globalne prijetnje i apsolutne univerzalne sile – Boga – kakva je razlika? Kada je Bog prestao biti univerzalna, ultimativna sila koja određuje sudbinu svijeta? Bogu nije ispod časti uzeti za primjer mušicu. Sad nešto što je nevidljivo golom ljudskom oku skrenulo nam je pažnju na nešt što je beskrajno nezamislivo svojom veličinom I veličanstvenošću. Virus koji ne možemo vidjeti okrenuo nas je Bogu kojeg ne možemo ni zamisliti ni dočarati. Ja sam vrlo oprezan s ljudima koji tvrde da znaju šta Bog želi, namjerava, čini”.

Taj nas je pojednostavljeni govor o Bogu, tvrdi Kukavica, doveo u situaciju da se mrzimo, da smo agresivni, nepristojni, skloni nasilju. Da radije realiziramo izvanjsku supremaciju prema drugima, nego unutarnju supremaciju.

“Pogledajte koliko je ljudi koji su više zadovoljni ili nezadovoljni Božanskim učešćem nego svojim doprinosom u svom vlastitom životu, pogledajte koliko nas (ne)svijest o Bogu odvodi od nas samih i koliko smo skloni ne imati razumijevanje, ljubav, empatiju i samilost. Boga zloupotrebljavamo u neke privatne, male, površne interese”, kaže Kukavica te zaključuje kako nam nedostaje odgovornosti prema sebi.

“U vjerozakonskoj tradiciji islama ultimativni je zahtjev od čovjeka da čini drugima ono što želi sebi jer samo ono što daje doista ostaje njemu. Takvi primjera iz Kur'ana imamo mnošto. U nekim drugim tradicijama nimalo nije drugačije. Nedostaje nam pozitivne sebičnosti, da zadržimo za sebe ono što damo. Radije zadržavamo na ovom svijetu ono što steknemo”, rekao je Edin Urjan Kukavica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad