BiH postala članica Evropske filmske promocije

Kultura 19. maj 201514:18 > 14:28
BH Film

Na današnjoj Skupštini članica Evropske filmske promocije / European Film Promotion (EFP), Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine postalo je punopravni član ove organizacije kao predstavnik Bosne i Hercegovine.

Tako je Bosna i Hercegovina stekla pravo učešća na važnim i prestižnim programa EFP-a sa posebnim fokusom na promociju kinematografija i talenata svake zemlje članice.

Udruženje je u Cannesu na ovom velikom sastanku predstavila Elma Tataragić, scenaristica i generalni sekretar Udruženja, nakon čega su članovi pristupili glasanju. Bosna i Hercegovina sa Udruženjem filmskih radnika je jednoglasno postala 36. član ove velike porodice.

”Vrlo smo uzbuđeni što se naizad pridružujemo mreži EFP-a”, rekla je Tataragić koja će predstavljati BiH ispred Udruženja u radu EFP-a.

“Bosna i Hercegovina će i doprinjeti, ali i dobiti ovim članstvom jer, iako mala, mi smo važna i zrela kinematografija. Bit će sjajno naizad imati mogućnost učestvovati na EFP programima i platformama u promociji naših filmova i talenata.”, dodala je Elma Tataragić. U svom press release EFP je naveo da je čast imati BiH za člana upravo zbog važnih filmova i autora, ali i festivala kao što su Sarajevo Film Festival koji dolaze iz Bosne i Hercegovine.

European Film Promotion organizira niz aktivnosti tokom godine, a najistaknutije su program predstavljanja mladih filmskih glumaca “Shooting Stars” na filmskom festivali u Berlinu, predstavljanje producenata na Producers’ Network na Marche du Film filmskom festival u Cannesu. Od ove godine BiH će imati priliku da kandiduje mlade glumce i producente, kao i svoje projekte.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine osnovano je 1950. godine. Od osnivanja do danas, Udruženje aktivno učestvuje u formiranju i usmjeravanju bh. kinematografije. Najvažniji projekti Udruženja filmskih radnika tiču se upravo promocije bosanskohercegovačkog filma. Udruženje već 12 godina izdaje Bh. Film godišnji katalog, kojim promovira bosanskohercegovačku kinematografiju na svim važnijim filmskim festivalima u svijetu.