Predstave na otvorenoj sceni – realnost za pozorišta

Kultura 12. maj 202018:29 > 18:43
N1

Predstave na otvorenoj sceni za pozorišta, mogle bi ubuduće postati realnost. Prijedlog je to nakon što je pandemija korona virusa potpuno zatvorila hramove kulture na gotovo dva mjeseca. No, ima li volje da takav jedan prijedlog dobije i podršku nadležnih?

Rad pozorišta uspkros svemu nije stao. Prikazivanje online predstava, koje su bile od velikog značaja tokom izolacije kako ljubitejima umjetnosti na daskama, tako i onima koju tu umjetnost iznose, polako se privodi kraju. Pozorište se treba vratiti živom kontaktu glumca i publike – vodeći se time, direktor Narodnog pozorišta predstavio je ideju prikazivanja predstava na otvorenom.

“Pošto smo se svi onako skupa zaželjeli i poželjeli da stanemo na scenu, jednostavno mi je palo na pamet da bi možda mogli na ovaj plato ovdje ispred nas koji zaista omogućava razne stvari. Da se postavi neka scena, da se postave sjedišta za publiku sa dovoljnom distancom tako da svi budemo na neki način zaštićeni”, kazao je Izudin Bajrović, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

Sve pozorišta objeručke su prihvatila ovu ideju da na udružen i jedinstven način, vrate scenu iz virtulnog svijeta u stvarnost.

“Imamo sad dvije potencijalne lokacije, to je trg ispred Narodnog pozorišta i trg ispred Pozorišta mladih. Mi ćemo u toku ove sedmice napraviti sastanak na nivou četiri pozorišta plus Scena Mess pa ćemo se probati dogovoriti da vidimo da li je to tehnički moguće”, kazao je Ismir Fazlić, v.d. direktora Pozorišta mladih Sarajevo.

Ono što se također čeka je odgovor nadležnih.

“Mi smo već krenuli u samu realizaciju, ono što nas najviše koći, odnosno ono što sad uslovljava sam početak realizacije jesu mjere nadležnih. Znate da nije dozvoljeno okupljanje, imaju određene mjere odnosno aktivnosti koje se planiraju provesti u narednom periodu, već se i najavljuje polako dozvoljavanje djelovanja nekih djelatnosti kao što su bašte, kafići na otvorenom, tako da u sklopu tih mjera mi se nadamo nadležni dozvoliti okupljanje većeg broja ljudi. Tako da čim to bude, od strane Federalnog štaba, dozvoljeno mi ćemo krenuti u realizaciju, već je evo sve spremno za tu ideju”, Kenan Alikadić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

To nije sve, ideje se nižu, kreativnost i radost ovih scenskih umjetnika nestrpljivo očekuje svjetlost dana.

“Čekaju kao zapete puške, neće svi moći odjednom raditi, ali vjerovatno će biti predstave duo drame ili do nekih četiri ili pet glumaca, neće ići ansambl predstave veće”, kazao je Fazlić.

“Željeli bi napraviti neki koncert ‘After Korona’, odmah kada nam se omogući na otvorenom u saradnji sa Sarajevskom filharmonijom i to je neka ideja”, kazao je Bajrović. 

No, ipak, to da li će ova inovativna ideja zaživjeti ostaje da odluči politika, a ne kultura. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad