Učenici Srednje muzičke škole Sarajevo pokazali da muzika ne poznaje prepreke

Kultura 24. maj 202017:04 > 17:13
N1

Da muzika ne poznaje prepreke i da je njen jezik poznat svima, pokazali su učenici Srednje muzičke škole Sarajevo. Oni su kućnu izolaciju iskoristili kako bi otpjevali pjesmu iz 1985. godine i poslali jaku poruku.

Svojevrsnu svjetsku himnu, nastalu prije 35 godina “We are the World”, tokom pandemije korona virusa, otpjevali su učenici Srednje muzičke škole iz Sarajeva. Ideja za obradu ove pjesme, potekla je od profesorice Željke Andrić.

“Sakupila je cijeli hor, međutim izvojila je sa strane par učenika koji su vrijedno radili kao solisti, a ostali članovi hora su snimili neke djelove pjesme koji su onako kao refreni veoma poučni i lijepi”, kazala je Emina Ivazović, učenica.

“Ja sam radio mix i master tog covera. Oni su meni slali snimke sa njihovih telefona i onda sam uz pomoć profesorice i njene sugestije sve to spojili da izgleda kako treba”, pojasnio je Irnes Divjak, učenik.

VEZANA VIJEST

 Članovi hora Srednje muzičke škole uz pomoć mobilnog telefona i svog glasa stvaraju i obrađuju velika muzička djela. No, kako su kazali, bili su malo skeptični, kako će to zapravo zvučati.

“Ispočetka mislio sam kako ćemo mi sve to uspjeti da odradimo jer u situaciji u kojoj se trenutno nalazimo je karantinsko stanje i došli smo na ideju da snimimo pjesmu”, kazao je Nedim Seferović, učenik.

“Na početku jesam bila malo skeptična kako ćemo se organizovati, kako ćemo snimiti to pomoću mobilnih telefona… Međutim, mislim da je zaista divna ideja jer je to prelijepa pjesma, svi je zaista volimo, radili smo je ranije na časovima i imamo neku povezanost sa njom”, kazala je Iman Pašić, učenica.

Ideja kojom su se vodili, kako su kazali, jeste da iz cijele ove negativne situacije naprave nešto pozitivno, ali i nešto što će pamtiti.

“Mi smo htjeli iz te cijele negativne situacije da izvučemo nešto pozitivno i da ljudi iz svojih domova mogu da čuju i da vide da smo još uvijek ujedinjeni da možemo uraditi nešto lijepo i da se mogu oraspoložiti na neki način”, kazala je Adna Svraka, učenica.

Iako se školska godina privodi kraju, učenici se nadaju da će uspjeti obraditi bar još neku pjesmu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad