Otvoreni 510. "Dani Ajvatovice"

Kultura 19. jun 202021:51 > 21:53
Fena

“Dani Ajvatovice“ svečano su otvoreni večeras u Pruscu kod Donjeg Vakufa, u prisustvu velikog broja predstavnika vjerskog i javnog života, te mještana tog naselja.

Predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije, travnički muftija Ahmed ef. Adilović, kazao je, ovom prilikom, kako je moto ovogodišnje „Ajvatovice“ veoma interesantan i poticajan – „Vjerom i tradicijom do harmonije u društvu i prirodi“.

“Ovaj moto nam poručuje da naša lijepa vjera i svjetla tradicija u značajnoj mjeri mogu doprinijeti harmoniji i boljem stanju u društvu i prirodi. Svi smo svjedoci nezavidnog stanja u društvu, narušenih međuljudskih odnosa, pada moralnih vrijednosti, beznađa koje vlada naročito među mlađom populacijom, nezdravog načina života, te zagađenja okoline, vode, zemlje, zraka, i hrane koju konzumiramo”, naglasio je.

Dodao je kako je „rezultat ovakve situacije i koronavirus koji je postao globalna prijetnja na zemaljskoj kugli, te da je potrebno iznaći efikasne smjernice za ozdravljenje društva u kojem živimo, i prirode čije resurse crpimo“.

Zahvalio je svima koji su pomogli organizaciju 510. „Dana Ajvatovice, i istaknuo da će, zbog aktuelne pandemije, oni trajati kraće u odnosu na prethodne godine.

“Odlučili smo da ovogodišnju „Ajvatovicu“ organiziramo sa smanjenim brojem programskih sadržaja, učesnika i posjetilaca, poštujući važeće mjere zaštite zbog koronavirusa. Shodno tome, trajat će dvanaest dana, od 19. do 30. juna”, kazao je Adilović.

Planirano je više od četrdeset programskih sadržaja, od kojih po deset kulturnih i edukativnih, sedam vjerskih, isto toliko sportsko-rekreativnih, te četiri sadržaja humanitarnog karaktera, koji će biti izvedeni u osam općina na području Muftijstva Travnik.

Uime Vlade SBK-a prisutnima se obratio premijer Tahir Lendo, te u svojstvu savjetnika i izaslanika predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Amel Suljović koji je i zvanično proglasio otvorenima 510. „Dane Ajvatovice“.

“Kada sa ove vremenske distance pogledamo na stoljetne poruke poruke „Ajvatovice“ vidjet ćemo da su one sadržne u devizama svih bošnjačkih prvaka koji su pohodili ovo mjesto, prema kojima Bosna i Hercegovina, treba biti zemlja u kojoj niko neće biti progonjen zbog svoje vjere ili političkog uvjerenja”, poručio je.

Zaključio je da „Ajvatovica nije usamljena u analima bošnjačke duhovnosti, ali je treba izdvojiti, jer su njene poruke ostale čvrsto utemeljene u našu zajednicu“.

Centralni događaj u obilježavanju ove manifestacije bit će 28. juna, kada će vjernici iz BiH i inozemstva krenuti put Ajvaz-dedine stijene i Ajvatovičke livade, gdje će biti upriličen prigodan vjerski program.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad