Mostarsko ljeto – ove godine festival bez daška stranih kultura

Kultura 22. jul 202016:53 > 18:51
N1

Za vrijeme ljetnih mjeseci, u Hercegovini se najčešće održavaju festivali kulture. Najpoznatiji i najduži je Mostarsko ljeto, događaj koji kroz više od 40 dana trajanja ima za cilj promovisati domaće i strane umjetnike iz svih oblasti kulture. No, pandemija koronavirusa i ovdje je imala svoj utjecaj - neka dešavanja su morala biti otkazana, a u Hercegovini se ove godine na festivalima neće osjetiti ni dašak stranih kultura.

Većina događaja na Mostarskom ljetu se, zbog drugačijih okolnosti odvija ovdje – ispred Centra za kulturu. Broj mjesta je ograničen, a poštuje se i socijalna distanca. Mostarsko ljeto trajat će skoro do kraja augusta, a hercegovačkoj publici ponudit će desetine sadržaja – predstava, publikacija, promocija, izložbi. No, prvi put – događaj nije internacionalni.

“Nisu se mogli realizovati neki veći projekti, odnosno gostovanja većih umjetničkih trupa iz drugih zemalja. Podsjećam da je Mostarsko ljeto proteklih godina ugostilo umjetnike iz Meksika, Sjedinjenih država, Rusije, Turske… ove godine ih nema, tu će biti pojedinci, uglavnom domaći”, kazao je Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar.

Mostarsko ljeto je najduža umjetnička smotra, a kao takvo – prvi put je održano 1979 godine. No, nikad u ovakvim okolnostima. Ipak, na radost publike – koju u Mostaru umjetnici zovu izbirljivom i sofisticiranom, događaj se i ove godine odvija.

VEZANE VIJESTI

 “Ove godine ima dovoljno publike, uzimajući u obzir sve mjere. Ja nisam primijetio da ima manje publike, i svi vodimo računa o svim tim mjerama koje su preporučene. A što se tiče te sofisticiranosti publike, to je poznato ovdje, da se Mostarcima ne može prodati nekvalitetan sadržaj”, smatra Mujaković.

Kvalitet prepoznaju i oni najmlađi. Na daskama pozorišta lutaka i za njih će biti upriličeno nekoliko predstava.

“Znamo da djeca danas najviše vremena provode uz mobilne telefone, u kući, igre je jako malo. U cilju Mostarskog ljeta je da organizuje neke sadržaje koje bi ih izveli napolje, mada djeca redovno dolaze na sadržaje pozorišta lutaka. Bitno nam je da djecu odgojimo i obrazujemo da prate umjetnike i umjetnička dostignuća, koja su danas naši umjetnici pripremili i pripremaju”, kazao je Edin Kmetaš, direktor Pozorišta lutaka Mostar.

A osim u Mostaru, i u Stocu će se govoriti o onima koji su obilježili kulturnu prošlost. Za dane vikenda bit će dodijeljena nagrada Mak Dizdar u znak sjećanja na bh. pjesnika. Tradiciju je očuvao i nastavio pjesnikov unuk, Gorčin. Nezgodno vrijeme utjecat će i na ovaj događaj, koji prvi put neće biti održan među stećcima u Stocu.

“Za vrijeme pregovora, razgovora – ko bi nam mogao gostovati, prije svega međunarodnih književnika, morali smo odustati od njih. I konačno, ta promjena lokacije, možda je to najvidiljivija posljedica trenutne situacije”, kazao je Gorčin Dizdar, organizator ‘Slovo Gorčina’.

Bez obzira na situaciju, na konkurs za nagradu Mak Dizdar stiglo je najviše prijava dosad, a na kraju događaja bit će proglašene tri najuspješnije. Organizatori svih događaju se nadaju da će se bar vedro nebo zadržati do kraja ljeta, jer to je jedini uslov koji bi mogao poremetiti planove organiziranja događaja na otvorenom. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad