Izložba Semira Avdića "4 UNSEEN" – spoj nespojivog

Kultura 29. jul 202016:04 > 16:11
N1

Spoj nespojivog je najkraći opis izložbe "4 UNSEEN" umjetnika Semira Avdića koja je otvorena u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. Umjetnik je koristio razne materijale, a za svoje radove kaže da ne moraju nužno izazvati provokaciju, ali da želi da potakne publiku na razmišljanje, te da se otvore pitanja o temama o kojima ne govorimo.

Kako izgleda spoj estetike koju je gajio sovjetski režiser Sergei Parajanov sa našim stećcima publika ima priliku vidjeti na samostalnoj izložbi umjetnika Semira Avdića, koja je postavljena u Historijskom muzeju BiH.

Pokušavao sam da negdje transportujem rusku avangardu sa našim naslijeđem koje mi ovdje gajimo. Bilo je to jedno kreativno putovanje kroz razne svjetove, koji su se možda negdje dotakli, zaljubili. Na publici je da to procijeni“, kazao je Semir Avdić, umjetnik.

Pročitajte još

Iz sedmice u sedmicu u Historijskom muzeju BiH se razmjenjuju aktivnosti poput radionica i izložbi, a ove godine u fokusu su mladi umjetnici i kreativci.

Riječ je o manifestaciji ‘Ljeto u muzeju’, koju već treću godinu uspijevamo realizirati s ciljem da Historijski muzej BiH posluži kao mjesto susreta, razgovora, kreativnosti i razmjene ideja“, navela je Elma Hodžić, kustosica.

Upravo Avdićeve ideje, koje je imala priliku vidjeti i mostarska publika na Street art festivalu, mogu izazvati provokaciju.

Ljudi naravno mogu doći do tog zaključka na prvi pogled. Ali meni je kao autoru bitno da otvaram pitanja, da se problematiziraju neke teme o kojima možda nekada ne govorimo, tako da je to neka poenta radova“, rekao je Avdić.

Na izložbi su predstavljena i četiri rada koja do sada publika nije imala priliku vidjeti, stoga izložba simbolično nosi naziv “4 UNSEEN”. A ono što se provlači kroz cijelu izložbu jeste ideja suživota.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad