Debartoli: "Trilogija" pita je hit kod Evropljana

Kultura 03. jun 201509:25 > 09:26
N1

Ambasador Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope Almir Šahović jučer je u Strasbourgu otvorio manifestaciju Dani Bosne i Hercegovine u prisustvu generalnog sekretara Vijeća Evrope Thorbjorn Jaglanda i brojnih predstavnika diplomatskog kora i medija.

Manifestacija je organizirana u sklopu promotivnih aktivnosti za vrijeme predsjedanja Bosne i Hercegovine Komitetom ministara Vijeća Evrope i uključuje Dane bosanskohercegovačke gastronomije, izložbu replika srednjovjekovnog bosanskohercegovačkog nakita zlatarske radnje Sofić iz Sarajeva i izložbu fotografija bh. fotografa Milomira Kovačevića Strašnog pod nazivom Sarajevo Blues.

pročitajte još

Sead Sofić i Moreno Debartoli, jedni od predstavnika BiH, govorili su o ovoj manifestaciji.

“Ambasada BiH je uputila poziv na koji smo se rado odazvali. Otvaranje je prošlo na najbolji mogući način. Bilo je 47 ambasadora što govori o ozbiljnosti ove manifestacije”, rekao je Softić.

Tokom naredne dvije sedmice restoran hotela Sofitel će svakoga dana svojim posjetiteljima služiti poseban bh. meni, pripremljen u saradnji sa poznatim sarajevskim restoranom Kibe, dok će izložbe fotografija i srednjovjekovnog bh. nakita ostati postavljene do kraja mjeseca juna.

Moreno Debartoli, poznat po ulozi Malika u kultnom filmu “Otac na službenom putu”, otkrio je koja su se jela našla na bh. meniju.

“Napravili smo bosansko-hercegovačke klasike, ali smo ih prezentirali na malo moderniji način. Htjeli smo Evropljanima prikazati šta to mi jedemo. Započeli smo “trilogijom” pita – burek, sirnica i zeljenica, a poslužili smo i hercegovačku pastrmku za jelo. Za desert su bile tufahija i jabukovača”, zaključio je gostovanje u Novom danu.