Halilović otvoreno za N1: Kolika je moja plata i šta piše na poderanom papiru

Kultura 22. sep 202018:06 > 18:38
N1

Nakon što Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo nije odobrilo novac za Muzej ratnog djetinjstva nastale su brojne reakcije u javnosti, kao i različite interpretacije od obje strane, a najavljene su i tužbe. Iako smo namjeravali da se strane susretnu u dijalogu, obje su zahtijevale da govore pojedinačno.

U Danu uživo danas o ovom slučaju pojedinačno govore kantonalni ministar kulture Kenan Alikadić i direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović.

Halilović je za N1 otvoreno govorio o iznosima plata u Muzeju, troškovima i izvorima prihoda. Te su informacije, među ostalima, proteklih dana izazvale velik interes domaće javnosti.

‘Mnogi ljudi ne znaju, a ni ja nisam znao do prije par godina da postoje međunarodni donatori i fondovi. Postoje Vladini fondovi, postoje fondovi Evropske unije i postoje privatni fondovi. Imate hiljade organizacije širom svijeta koje apliciraju na te fondove. Takvim fondacijama aplicira Muzej ratnog djetinjstbva sa svojim aktivnostima i projektima. Dobijamo sredstva u velikoj konkurenciji i dobijamo ih u milionskim iznosima godišnje. Mi ta sredstva šaljemo u svoje urede. Kada ta sredstva dođu u Bosnu, to su sredstva koja nemaju nikakve veze s ovom zemljom. Kad taj novac dođe u Bosnu, mi ga koristimo za sve troškove kao i te famozne plate. Ovu distinkciju i zamku koju pokušava postaviti pred javnost ministar, to je potpuno smiješna i besmislena priča jer vi nijedan projekat ne možete realizirati bez ljudi. Te plate, na njih se plate porezi, tako da država od Muzeja ima veliku korist. Mi apliciramo na sve moguće fondove. U Bosni i Hercegovini nemate mnogo prilika’‘, ispričao je on.

N1

 Na pitanje ko finansira plate menadžmenta Muzeja, gost N1 pojasnio je da se radi o jednom vrlo bogatom privatnom fondu.

”Jedan vrlo bogat privatni fond iz inostranstva finansira plate menadžmenta, mene naše izvršne direktorice, i ne stavlja nam nikakva ograničenja na te plate. Prosječna plata u našoj organizaciji je oko 1.800 maraka. Naše plate nikad nisu prešle 3.000 maraka. Hoću da vam kažem, Ministarstvo je namjerno predstavilo da su naše plate 5-6 hiljada maraka kako bi izazvali neki bijes javnosti  i ovaj spin da se finansiraju iz budžeta Kantona Sarajevo. Budžet Kantona Sarajevo je jednom, prošle godine, doprinio nekim od naših projekata i dio tih sredstava jeste otišao na plate osoblja, ali nikad za platu mene i izvršne direktorice”, dodao je on.

”Mi javno govorimo o netransparentnom upravljanju javnim sredstvima”, dodao je on.

Kolika je plata Jasminka Halilovića u Muzeju ratnog djetinjstva?

‘Ne mislim da ovdje treba skretati priču na to kolika je moja plata, ja to nemam problem i dao sam na uvid papir. Ministar se u međuvremenu povlači jer je shvatio razliku između neto i bruto. To nije važno, važno je to na koji način Ministarstvo kulture ponižava javnost, predstavljajući parcijalno dokumente i praveći javnost nepismenom’‘, zaključio je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad