Ponovo se otvara Olimpijski muzej BiH

Kultura 30. sep 202018:50 > 19:33
N1

Osmog oktobra zvanično se ponovo otvara Olimpijski muzej BiH. Nakon što je, nacionalni spomenik Vila Mandić, u kojem je nekada bio smješten Olimpijski muzej, bio napušten gotovo 30 godina, konačno će olimpijski grad, dobiti muzej koji mu i dolikuje. Grad Sarajevo za obnovu muzeja izvojio je oko milion i 300 hiljada maraka.

Vila Mandić je 1903. godine izgrađena za sarajevskog advokata i političara Nikolu Mandića.

8. februara 1984.godine na dan otvaranja Olimpijade u Sarajevu, ovdje, u Vili Mandić je otvoren Muzej XIV Zimskih olimpijskih igara. Gotovo 30 godina je ovaj nacionalni spomenik bio prepušten sam sebi.

Nakon gotovo 30 godina, Olimpijski muzej ponovo otvara svoja vrata.

“Ključni razlog neobnavljanja jednog ovakvog prelijepog objekta kao objekta, ali svakako i institucije i same kolekcije, njeno vraćanje iz Zetre u ovaj objekat je zapravo pitanje koje se povlačilo, to je pitanje ‘Ko je nadležan za Olimpijski muzej'”, kazao je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva

I dok su sve ove godine, vlasti prebacivale nadležnost sa federalnog na kantonalni nivo, Grad Sarajevo je pokrenuo niz aktivnosti i zajedno sa svim nivoima vlasti krenuo u obnovu nacionalnog spomenika.

Zahvaljujući direktoru Olimpijskog muzeja, Edinu Numankadiću, svi eksponati koji su se nekada nalazili u muzeju su tokom rata spašeni.
8. oktobra kada muzej ponovo otvori svoja vrata, posjetioci će moći vidjeti dva segmenta: sport i umjetnost.

“U vezi umjetnosti vi imate tu mapu grafika u kojoj se nalaze djela Andy Warhola, Henry Moorea, Pistoleta i brojnih drugih, 17 svjetskih umjetnika radilo je za sarajevsku olimpijadu. Od sportskih dokumenata o XIV Zimskim olipijskim igrama nalaze se fotografije, plakati Ismara Mujezinovića, skije Jure Franka, stari bob, stare skije, olimpijska baklja, medalje”, kazao je Edin Numankadić, direktor Olimpijskog muzeja BiH.

“Olimpijski muzej će otvoriti predstavnici Olimpijskog komiteta na čelu sa predsjednikom profesorom Izetom Rađom, otvoriće čovjek koji je najzaslužniji za njegovo postojanje Edin Numankadić i naravno dolazi počasni gost grada Sarajeva Princ Albert”, kazao je Skaka.

U Vili Mandić će se nalaziti i Olimpijska akademija, jedna vrsta univerziteta.

“I ona će svake godine u vidu semirana, workshopa raditi raditi u Olimpijskom muzeju, to je jedan od programa pored brojnih izložbi, promocija, predavanja”, pojasnio je Numankadić.

8. oktobra, kada muzeju bude u potpunosti vraćen stari sjaj, a građanima i turistima uspomena na Olimpijadu, Sarajevom će se vijoriti zastave zemalja učesnica na XIV Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad