Film o Indexima donosi brojne tajne legendarnog benda

Kultura 07. okt 202015:56 > 19:31
N1

Film o jednom od najboljih sastava pop-rock scene na prostoru bivše Jugoslavije, Indexima, ugledao je svjetlost dana. Autorski dvojac redakcije Dokumentarnog programa BHT1 uradili su priču o nastanku benda, mijenjanju članova, karijeri, koncertima čuvenih Indexa. Film je na festivalima u Beogradu i Zenici osvojio srca publike, ali i glavne nagrade. Publika u gradu na Neretvi će imati priliku pogledati film u sklopu filmskog festivala, dok će sarajevska publika pričekati projekciju filma.

Autorski dvojac Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura su još prije sedam godina došli na ideju da urade priču o slavnom bendu. Kroz bogat arhivski materijal, ali i brojne intervjue, kako članova benda, tako i njihovih prijatelja, muzičara, uradili su kažu, sa velikom dozom odgovornosti, priču o Indexima.

To je prije svega bila jedna doza odgovornosti, jer kad u Sarajevu praviš film o Indexima onda imaš veliku odgovornost da uradiš to kako treba. Ja često spominjem, da smo radili priču o bilo kojem drugom bendu, mislim da ta vrsta pritiska i ta vrsta odgovornosti ne bi ni postojala“, kazao je Bojan Hadžiabdić, scenarista i režiser.

Trebalo je jako puno vremena da nam se ta cijela priča slegne. Trideset sagovornika ako ne i više, to su intervjui koji su trajali po 3-4 sata, nekada samo 15 minuta, zavisi od sagovornika, i kad smo prekinuli nakon prvog intervjua, počela su se vrata otvarati. Nama se iskristalisalo kako ćemo to uraditi i onda smo shvatili jedino ako hronološki budemo radili priču, ispričat ćemo na pravi način“, istakao je Zoran Kubura, scenarista i režiser.

Film, stvaran tri godine, otkriva nevjerovatne priče o bendu, od samog nastanka 1962. godine, o izgubljenoj pjesmi, o ljubavi između benda i rodnog grada – Sarajeva, ali i o brojnim članovima koji su prošli kroz bend. Autori filma nam donose brojne kreativne tajne Indexa.

Nisam mogao da shvatim zašto su toliko mjenjali članove. 24 člana, čini mi se. Zašto toliko? Mislio sam da je neki problem među njima. Međutim nije, onu su uvijek tako dostojanstveno radili, a ja sam mislio da su bili ters ili nešto pa da nisu mogli zajedno funkcionisati. Naprotiv, ljudi su spontano ulazili i prolazili kroz bend i svi bili jako vrsni muzičari“, komentarisao je Kubura.

“Rokeri u frakovima” su tokom 40 godina postojanja, lutali od avangarde do festivalskih šlagera, opstajući kao jedni od najprepoznatljivijih bendova jugoslovenske scene, ali i zaštitnik Sarajeva.

Film se zapravo i bavi tom pričom zašto su oni toliko lutali. Odgovor je zapravo vrlo jednostavan: od progresivne muzike se ovdje nikad nije moglo živjeti i oni su bili prisiljeni zapravo da prave te festivalske šlagere, da se pojavljuju po festivalima jer je to značilo i određeni publicitet, prisustvo u medijima“, kazao je Hadžiabdić.

Film koji obiluje emotivnim pričama, svjetsku premijeru je imao u Beogradu na Festivalu muzičko dokumentarnog filma Dok'n'Ritam, 23. septembra na rođendan Davorina Popovića, nakon toga je u priči imala priliku uživati i zenička publika u okviru dokuMfesta, festivala dokumentarnog muzičkog filma. Film je na oba festivala osvojio glavne nagrade. Sarajevska će publika pričekati na projekciju filma, jer kako kažu autori, želja im je da ta projekcija bude onakva kakvu Indexi i zaslužuju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad