INTERBIFEP slavi 40. rođendan: Ponos je biti u društvu velikih

Kultura 05. nov 202018:35 > 20:35
N1

Međunarodna galerija portreta Tuzla obilježava 40 godina od osnivanja Internacionalnog bienalnog festivala portreta Tuzla. Tim povodom izloženo je 60 od ukupno 156 radova koji su nagrađeni na prethodnim festivalima, a podršku su dali brojni umjetnici.

Festival INTERBIFEP 1980. godine osnovao je Mevludin Ekmečić uz podršku umjetnika, građana, lokalne zajednice. Radovi su bili postavljeni u izlozima radnji, restoranu, putničkoj agenciji, haustoru u staroj gradskoj jezgri. Prvi plakat festivala bio je avangardan za ono vrijeme.

“Kako je to bila prva avangardna izložba i jedina međunarodna u BiH, koja je još uvijek jedina međunarodna u BiH, a avangardna je bila jer je bila prva izložba koja nije bila u oficijelnoj instituciji”, rekao je umjetnik Ismar Mujezinović.

U instituciju, odnosno galeriju, Festival se preselio 1986.godine.

“Ono što smo mi dobili INTERBIFEP-om kao Galerija je to da je kroz ovu manifestaciju prošlo oko 2.000 učesnika, da smo podijelili 156 nagrada te da kolekcija ima preko 650 radova“, rekao je Samir Sufi iz Međunarodne galerije portreta Tuzla.

Ovaj jednistveni kulturni podvig, širio se na druge zemlje i kontinente. Na prvom je bilo 109 autora iz 28 zemalja, a na posljednjem 163 autora iz 43 zemlje.

“INTERBIFEP je za mene je značajan upravo jer mi je to bila prva nagrada i što mi je dao poticaj da se bavim dalje umjetničkim radom”, rekao je umjetnik Miran Šabić.

Umjetnica Branka Grizelj kazala je kako je INTERBIFEP ponos.

“Ponos je biti u društvu velikih. Kada samo vidite listu imena i učesnika u ovih 40 godina, veliki ponos je za mene niti u toj eliti”, istakla je.

Umjetnik Đorđe Ćorić kazao je: “Za mene je INTERBIFEP važna kurturološka spona koja njeguje portret kao vanvremensku tvorevinu kroz jedan klasičan i moderan , savremen, pristup umjetničkoj djaletnosti umjetnika sa regionalne, evropske i svjetske umjetničke scene”.

Rijetke su kulturne manifestacije poput ove koje su se toliko uspjele održati u BiH pored svih nedaća i biti inspiracija brojnim umjetnicima.

“Četrdeset godina i 20 bijenala je za istinski ponos i slavlje. Dvadeset izložbi, 40 godina okupljanja umjetnika, slikara, skulptora, grafičara, fotografa i drugih i vidov umjetnosti za jednistvenom idejom, a u slavu portreta kao najčešćeg i najdražeg umjetničkg objekta”, rekao je umjetnik Safet Zec.

“Ovo je dokaz da umjetnost ne može umrijeti. Umjetnost se održala i u najteža vremena, za vrijeme rata. Evo i danas kada nam se dešava korona umjetnost i dalje živi”, kazao je Edin Jahić iz Centra za kulturu Tuzla.

Selektivna izložba ovogodišnjeg INTERPIFEB-a koji se ne održava na predviđen način zbog aktuelen pandemije, bit će otvorena do kraja decembra. Iz Međunarodne galerije portreta pozvali su građane da posjete izložbu i vide neke od najboljih portreta današnjice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad