Tuka: Jako me je potresla vijest o smrti našeg Dragana

Kultura 06. nov 202013:23 > 13:28
Privatni album

Velikan bosanskohercegovačke glumačke scene Dragan Jovičić preminuo je noćas u izolatoriju Klinike za plućne bolesnike "Podhrastovi" u Sarajevu gdje je bio smješten zbog zaraze koronavirusom. Njegov kolega Mirsad Tuka potresen je viješću o njegovoj smrti.

“Jako me je potresla vijest o smrti našeg Dragana, prije svega glumca, nekadašnjeg direktora našeg Kamernog teatra 55, prvaka drame. Bio sam sa njim u kontaktu i davao sam mu podršku za bitku iz koje sam vjerovao da će izaći kao pobjednik. Nažalost, to se nije desilo. Kad glumac ode prvo počnemo da se prisjećamo njegovih uloga, a mi glumci trenutaka i druženja koje smo proveli. Prvo se prisjećam nekog svog đačkog vremena kada sam prvi put Dragana gledao u njegovim prvim ulogama i sjajnim izvedbama, do trenutka kada sam došao u Kamerni teatar 55 gdje me je sa velikim osmijehom i dobrodošlicom od prvog trenutka dočekao od prvog trenutka, i gdje smo bili partneri. Mogu reći da je bio, teško je reći ‘bio’, bio je profesionalac, pouzdan partner. Ono što ga je krasilo jeste da je uvijek u predstavama u kojima je igrao, dok nije bio na sceni, sjedio je u foajeu ispred ulaza na scenu, gledao i pratio scenu, prilazio uvijek kolegama i djelio riječi hvale i riječi kritike. Uvijek je navijao za predstavu. Bez obrzira što je već duže vrijeme bio bolestan jutros sam zatečen ovom viješću”, kazao je glumac Mirsad Tuka za N1.

VEZANE VIJESTI

Dragan Jovičić rođen je u Rogatici 22. novembra 1953. godine. Bio je filmski i pozorišni glumac te direktor sarajevskog Kamernog teatra 55 od 2011. do 2015. godine. Osim u pozorišnim predstavama, ovaj sjajni glumac će ostati upamćen po brojnim ulogama u domaćim serijama i filmovima.

Mnoge od njih su s početka njegove karijere, koje su i obilježile njegov glumački opus poput “Kože”, jednog od projekata s početka 80-ih koji je ostavio velik trag u TV produkciji, a u kojem je Jovičić kao Adem igrao s Rejhanom Demirdžićem. Publika će se Jovičića rado sjećati i po ulozi Stojana u “Porobdžijama”.

Trajni povratak u pozorište započinje u Narodnom pozorištu Bosanske krajine u Banjoj Luci i iz tog perioda ostala je za pamćenje njegova nevjerovatna kreacija lika Volođe u “Velikom briljantnom valceru” slovenskog pisca Draga Jančara u režiji Jovice Pavića, a on se uvijek rado sjećao i lika Ivana u “Metastabilnom Graalu”.

U Kamerni teatar 55 Jovičić se vraća 1987. godine i tu ostvaruje brojne zapažene uloge. Na toj sceni je odigrao mnoge predstave, međutim, posebno se izdvaja njegovo uspješno ostvarenje naslovnog lika u “Husein-kapetanu Gradaščeviću” Ahmeda Muratbegovića u režiji Gradimira Gojera.

Publika će ga pamtiti upravo kao prvaka drame Kamernog teatra 55, nagrađivanog na brojnim festivalima, a posebno kroz predstavu “Ay, Carmela”. Dobitnik je brojnih glumačkih priznanja i nagrada, a između ostalih i “Šestoaprilske nagrade” grada Sarajeva za doprinos umjetnosti teatra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad