Svetlana Broz i Damir Nikšić dežuraju u Zemaljskom muzeju

Kultura 12. aug 201508:31 > 08:36
Anadolija

U nastavku građanske akcije "Ja sam Muzej“, u Zemaljskom muzeju BiH danas će dežurati brojne ličnosti iz javnog, društvenog i kulturnog života BiH.

Dežuru će danas obaviti Lejla Bičakčić, Svetlana Broz, Damir Nikšić, Andy McGuffie, Arma Tanović, Merima Lepić, kolektivi Mediacentra i Face TV-a, Nihad Ajanović, Snježana Derviškadić, Alma Avdibašić, Siniša Šešum, Amila Ramović, Suzana Dedić i dječica iz udruženja “Djetlić“. 

Također, dežurat će Predrag Puharić i dječica iz PU “Bonum“ te Ismar Sućeska, Ajdin Arapović i Damir Topalović. 

U sklopu svoje dežure, predavanje o temi “Stećci: porijeklo, značaj i ikonografija” održat će Gorčin Dizdar, koji trenutno na univerzitetu York u Torontu priprema doktorsku disertaciju o simbolici stećaka.

On će ukratko predstaviti rezultate svojih istraživanja, osvrćući se na probleme natpisa na stećcima, veze s Bosanskom crkvom i tzv. dualističkom herezom, odnosa prema srednjovjekovnoj evropskoj umjetnosti, te njihovog stila i najznačajnijih motiva. 

Predavanje počinje u 13 sati, najavljuju organizatori. 

Akcija “Ja sam Muzej“ realizira se u suradnji sa partnerskom organizacijom Mediacentar Sarajevo u sklopu Projekta održivosti civilnog društva u BiH i podržana je od USAID-a.