"Takva su pravila" nakon svih meridijana konačno u Sarajevu

Kultura 16. aug 201519:34 > 20:18
N1

Treći dan Sarajevo Film Festivala uprkos kiši, protekao je glamurozno kao što smo i navikli svih ovih godina, te u inat kiši koja je padala u intervalima pokazali da Sarajevo zaista živi SFF svih devet dana, 24 sata.

Bogat dan počeo je sa Danom suočavanja s prošlošću 1995 – 2015.

Imajući u vidu obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici, 20 godina od akcije “Oluja”, te 20 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma, filmski autori su kroz svoj rad prisjetili zvjerstava počinjenih na ovim prostorima.

Prikazana su tri filma koja se bave regijom bivše Jugoslavije “15 minuta – Masakr u Dvoru”, režija Georg Larsen i Kasper Vedsmand, “Glasovi Srebrenice”, režija Nedim Lončarević i “Diplomata” u režiji Davida Holbrookea.

Neizostavni dio bio je i program “Kafa sa…” na Festivalskom trgu u neposrednoj blizini Narodnog pozorišta, gdje su sa brojni ljubitelji filma i novinari razgovarali sa zvijezdama filma “Deephan” koji je socijalnu tematiku Šri Lanke približio bh. publici.

Počeo je i program za najmlađe, odnosno Dječiji program i TeenArena, dok je crveni tepih ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu bio rezervisan za dva filma, “Čvor” režisera Tunca Davuta i “Takva su pravila” Ognjena Sviličića, hrvatskog autora, u kojem glavnu ulogu igra Emir Hadžihafizbegović, te glavnu žensku ulogu Jasna Žalica.

“Takva su pravila” govori o Ivi i Maji, koji žive mirnim životom u sumornom predgrađu Zagreba. Jedne noći njihovog sina jedinca Tomicu nasilnički napadne drugi tinejdžer, pretuče ga i ostavi teško povrijeđenog. Ruši se njihov svijet lažne sigurnosti. Dok prolaze kroz nepodnošljivu muku, primorani su da preispitaju svoje živote i dovedu u pitanje sve u šta su vjerovali.

Film je do sada igrao na svim krajevima svijeta, a Sarajevo je naredna destinacija, nakon čega će ići u kino distribuciju.

Prvu svjetsku premijeru ove godine. Riječ je o filmu “Čvor”, turskog reditelja Tunça Davuta, koji će biti prikazan u Narodnom pozorištu s početkom u 20:00 sati govori o Kemalu i Cemalu.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Kao sezonski radnici u šumarstvu, braća Kemal i Cemal su suočeni sa neizvjesnom budućnošću i životom u kući koju su naslijedili od oca smještenoj na obodu jednog sela na zapadu Turske uz obalu Crnoga mora.

Sa namjerom da započne novi život, čestita žena Nalân jednoga dana dolazi da živi sa Kemalom i ubrzo se počinje ponašati kao u vlastitoj kući. Iako njeno prisustvo tješi Cemala, koji je potresen nedavnom smrću svoje majke, ono istovremeno produbljuje postojeći jaz između dva brata.

Neodlučna da li da ode ili ostane, Nalân postaje sve sklonija Cemalovoj suosjećajnoj prirodi. Zatečeni u toj nerazmrsivo zapletenoj situaciji, troje protagonista sve dublje tonu u vlastiti očaj. U nadi da će se uspjeti pomiriti nakon što ih Nalân napusti, braća nastavljaju živjeti kao dva stranca koja dijele istu kuću.

Zbog lošeg vremena, projekcije su se sa dva otvorena kina prebacile u zatvorene sale, no to svakako nije umanjilo interes ljubitelja filma da nedjelju provedu uz najbolje od evropske i svjetske filmske produkcije.

Kao i prethodna tri dana, fotograf N1 bio je prisutan na crvenom tepihu Narodnog pozorišta u Sarajevu, te je zabilježio atmosferu sa one najsvečanije i najglamuroznije lokacije 21. Sarajevo Film Festivala.