Kojo za N1: Neko ubija kulturu da bi bolje vladao i krao

Kultura 17. aug 201510:03 > 10:05
N1

U Novom danu se govorilo o filmu Hiljadarka. Dženita Piljug je razgovarala sa Nikolom Kojom i Milutinom Mimom Karadžićem, odnosno samo jednim dijelom sjajne glumačke postave ovog filma.

O “bijegu” od ratne tematike u filmu Hiljadarka, Mima je kazao: “Bogu hvala da se pobjeglo od ratne tematike. Mislim da narod hoće da vidi malo drugačiju priču i ovaj film to i nudi i mislim da će biti veoma gledan“.

Na pitanje zašto je snimanje filma trajalo pet godina, Kojo je rekao: “Nisam ni ja siguran zašto je tako. Mogu samo reći da kultura sve manje dobija prostora. Neko ubija kulturu da bi bolje vladao i bolje krao“.

O reakciji na film, Kojo je izjavio: “Nisam gledao film, ali čuo sam da je jako dobar, duhovit. Po onome što smo osjetili na samome snimanju, mislim da će biti privlačan za publiku i da će se publika zabaviti”.

O anegdotama sa snimanja, Kojo je komentarisao: “Obično ne volim da pričam o anegdotama, ali ne mogu da zaboravim dragog Mimu koji je, prilikom upoznavanja sa nekim ljudima, rekao: ‘Čast vam je da ste me upoznali’“.

O SFF-u Mima je rekao: “Predivno je što se ovo dešava. Ovo je jedan privid, ali je jako dobro i mislim da se osjeća fina i svečana atmosfera”.

Kojo je o SFF-u komentarisao kako je “Festival svjetlo na kraju tunela gdje se ljudi više ne bave politikom, već kulturom tokom tih sedam, osam dana”.

Nikola Kojo je za Novi dan obznanio i da će zajedno sa Milutinom Mimom Karadžićem igrati u jednoj velikoj seriji koja se zove “Klasa”. “Snimat će se tri godine, bit će 60-ak epizoda”, rekao je Kojo.

Mima je dodao kako će pored premijere filma Hiljadarka, u Sarajevo stići i mladi košarkaši koji su osvojili prvenstvo Evrope. “Lično želim gradu Sarajevu mnogo takvih lijepih dešavanja”, kazao je Mima.