Tanović: Dok publika ne kaže svoje, ne znate šta ste radili

Kultura 24. aug 201509:44 > 09:47
N1

Svjetska premijera filma "Naša svakodnevna priča" režiserke Ines Tanović u sklopu Takmičarskog programa - Igrani film upriličena je na 21. Sarajevo Film Festivalu. Ovaj film Udruženje filmskih radnika BiH izabralo je za ovogodišnjeg kandidata iz Bosne i Hercegovine za nagradu Oskar. Gošća Novog dana bila je Ines Tanović.

Domaća kinematografija bogatija je za još jedan igrani film. “Naša svakodnevna priča” je drama smještena u poslijeratno Sarajevo, koja prati jednu tipičnu građansku porodicu kroz iskušenja koja donosi tranzicijska stvarnost.

U filmu su životne priče 90 posto svih nas.

“…ove dijaloge gotovo da nisam ni izmišljala, nego prepisivala iz života…”, rekla je Ines Tanović u jednom intervju. Na pitanje koliko je mač sa dvije oštrice praviti film u čijoj se radnji mogu svi naći režiserka je odgovorila:

To je priča koju sam morala ispričati. Prijateljica mi je rekla kako ne može vjerovati kako sam od sitnih detalja naših života napravila priču. Kroz sve žanrove izbrusila sam želju da napravim običan film i običnu ljudsku priču. Mislim da to najbolje dolazi do publike“, smatra Tanović.

Film je kandidat za Oskara.

Svi smo sretni da svjetska premijera filma bude održana u Sarajevu sa našom publikom. Obje projekcije sam sjedila s publikom jer sam željela osjetiti kako oni osjećaju film. Pet godina sam radila na ovome. I na kraju dok publika ne kaže svoje ne znate kako ste radili“, kazala je Tanović.

Teško je očekivati da budemo selektovani u najuži izbor za Oskara, jer smo mi mala zemlja. Ponosno ćemo isticati da smo iz BiH. SFF nam je otvorio put, pozvani smo na razne festivale. Mi želimo da publika u septembru dođe u kino i pogleda film“, rekla je gošća Novog dana.

Predsjednica Udruženja filmskih radnika je dugo čekala na svoj prvi dugometražni film. Prije pet godina pokrenula je projekat na Cinelinku i tada dobila nagradu za scenarij.

Javnost ima pogrešno mišljenje o SFF-u. Vidi samo crveni tepih i glamur. To je potpuni drugi dio Festivala koji je također potreban. Industrijski dio je najbitniji jer mi u nekoliko dana imamo producente, direktore fondova i ostale ljude iz filmske produkcije koji prilaze nama za saradnju“, smatra Tanović.

Onda je dodala da je s ovim filmom otvoren put za naredni projekat koji smo dobili ove godine.

S minimumom novca i minimalnim brojem dana snimanja uspjeli smo završiti film. Film ima ritam sevdalinke. Emocija, sporost i ljepota života.”

2006. godine učestvovala je na Berlinale Talent Campusu, a projekt ODLUKA je uvršten u konkurenciju za nagradu Berlin danas 2011. Autorica je dokumentarnih filmova Živi Spomenik, Rudnik, Geto 59, Jedan dan na Drini. Na pitanje koja je razlika u snazi poruke koju nosi dokumentarni, a koja igrani film, Tanović odgovara:

Cijenim dokumentarni film i uvijek sam mislila da nemam hrabrost napraviti ga. Trauma rata i postratnog društva su teme koje mene interesuju i film “Jedan dan na Drini” je bio moja moralna obaveza da se bavim jednom takvom temom.”