Otvaranje Zemaljskog muzeja: Pobjeda građana BiH

Kultura 15. sep 201509:33 > 09:37
N1

Zemaljski muzej BiH 27. augusta otvorio je svoja vrata za posjetioce izložbom fotografija Zijaha Gafića. Izložba pod nazivom "Čuvari Muzeja" bila je dio građanske akcije "Ja sam Muzej" koja je tada oficijelno i počela. Gošća Novog dana bila je Ines Tanović-Sijerčić, projekt koordinatorica Udruženja Akcija.

Građanska akcija “Ja sam Muzej” pokrenuta je s ciljem da se BiH i međunarodna javnost podsjeti kako je najznačajnija muzejska institucija u BiH, Zemaljski muzej, zatvorena gotovo tri godine, ali i utiče na odgovorne da se taj problem što hitnije riješi.

Tanović-Sijerčić je kazala kako je akcija uspjela. “Sama činjenica da je 3.000 ljudi prošlo kroz muzej govori koliko je ljudima stalo. Pružili su nam podršku. Radili smo brojne art akcije, predavanja, filmske projekcije, večeri poezije, koncerte. Želimo pokazati da ovo itekako može biti živa institucija u kojoj se pored blaga koje ima, mogu vidjeti i neke manifestacije“, komentarisala je.

“Svi su ispočetka bili skeptični u cijelu situaciju, ali smo vjerovali u to šta radimo. Mislim da je ovo velika građanska pobjeda i dokaz da možemo zajedno napraviti nešto. Navikli smo da zajednički pokušaji završavaju u apatiji, a sada mislim da smo zajedno pokazali da smo jako veliki kad nešto hoćemo“, dodala je Tanović-Sijerčić.