Šarić o Zemaljskom muzeju: Otklanjanje sramote BiH

Kultura 15. sep 201510:07 > 10:11
N1

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine osnovan je 1888. godine i jedna je od sedam institucija kulture od državnog značaja, nakon neriješenih statusnih pitanja i finansijskih problema u poslijeratnoj BiH zatvoren je za posjetioce 2012. godine, a danas će biti otvoren.

Gosti Novog dana bili su Ivica Šarić, savjetnik ministra civilnih poslova BiH za kulturu i obrazovanje i Adnan Busuladžić, direktor Zemaljskog muzeja BiH.

Šarić je rekao kako se nada da je jutros posljednji put ušao na sporedni ulaz muzeja. “Neko je današnju ceremoniju nazvao svečanim potpisivanjem sporazuma, a ja to smatram tužnim otklanjanjem sramote BiH, Sarajeva i svih onih čije se kultuno naslijeđe nalazi u ovoj zgradi“, rekao je Šarić.

Busuladžić je dodao: “Ja se nadam da se ovo više neće dogoditi, mada smatram da vrijeme euforije nije i da predstoji neizvijesna budućnost institucije i stabilnog finansiranja. Ovo su početni koraci ka normalizaciji stanja“.

Na pitanje ko je omogućio otvaranje muzeja, Busuladžić je rekao: “Više faktora je tu uključeno. Na prvom mjestu zahvaljujući ministru Adilu Osmanoviću i ministarstvu civilnih poslova čiji je član Ivica Šarić. Također trebamo zahvaliti Ambasadi SAD koja je imala pozitivnu ulogu, zatim ministarstvu kulture, Dini Konakoviću, ali zahvaljujući i građanima“.

Na pitanje kako trajno riješiti status ovih ustanova Šarić je rekao: “Po stoti put poredim himnu i kažem da je za to potrebna samo politička volja, a vjerujem da je jedino rješenje zakonsko. Pozvao bih sve da dođu u ovaj muzej jer tu je naše blago i blago cijele regije. Nekada su školske ekskurzije dolazile u Sarajevo i posjećivale muzeje“.

O ceremoniji otvaranja Busuladžić je rekao: “Nakon potpisivanja memoranduma, djeca će uz prisustvo zvaničnika skinuti daske i mi ćemo se obratiti novinarima i javnosti nakon čega ćemo otvoriti izložbu egzotičnih životinja i organizovati koktel, odnosno druženje”.