Počinje praznik teatra i umjetnosti – MESS

Kultura 01. okt 201509:03 > 09:04
N1

u petak počinje praznik za ljubitelje teatra - jubilarni 55. Festival MESS. Tim povodom gošća u Novom danu bila je Una Bejtović, PR Festivala.

Festival traje deset dana tokom kojih će ljubitelji teatra moći pogledati 22 predstave iz 13 država. “Maksima teatra je da to bude jedan spektakl u smislu doživljaja. Osim parole prvi put, gdje nam dolaze svi autori i autorice predstava, imamo i vizuelni identitet. Na plakatu stoji rečenica ‘The world is in the MESS’. To možemo tumačiti da je cijeli svijet u haosu, a na fotografiji je prikazano rušenje hrama u Palmiri. S druge strane Festival MESS po svom opredjeljenju treba da bude progresivan, hrabar. U ovom slučaju, on poručuje da je od Meksika, Evrope, regije, cijeli svijet u ‘messu’, odnosno u Festivalu MESS”, kazala je Bejtović.

Dodala je i da je: “Teatar prava čarolija. Ove godine počinjemo i sa njemačkim teatrom”.

O predstavi Antigona je kazala: “To je jedna zajednička koprodukcija i imali smo veliku audiciju. Maja Izetbegović je dobila glavnu ulogu. Glumci su dobili priliku da se sa Radetom Šerbedžijom pogledaju oči u oči, a također je to i prilika da publika poslije 23 godine vidi Radeta Šerbedžiju na pozorišnim daskama. Predstava je jedan poseban spektakl i posebna priča, odnosno dvije priče – antička i ova 2.000 poslije”.

O programima MESSA je komentarisala: “Imamo mlade autore koji dolaze iz regije, zatim imamo predstavu koja dolazi iz HNK Zagreba, ekipu iz Crne Gore. Od mladih autora bih izdvojila Dinu Mušanović koja je dobila nagradu za najbolju ulogu. Children MESS je i ove godine vrlo bogat i sadržajan. Imat ćemo pozorište lutaka iz Mostara, koreografske predstave iz Meksika, Francuske i Mađarske”.

Dodala je i da se ulaznice za predstave mogu kupiti na blagajnama pozorišta u kojima igraju.