Zagreb: Promoviran "Srebrenički inferno" Džemaludina Latića

Kultura 14. nov 201515:26 > 15:37
Sova Publishing

U četvrtak je na zagrebačkom Interliberu promovirana poema „Srebrenički Inferno“ Džemaludina Latića u izdanju hrvatskog izdavača Školske knjige.

Promotori su bili: akademik Ante Stamać, dr. Anto Kovačević i Aziz-ef. Hasanović, zagrebački muftija. Stihove ove potresne poeme govorila je Amra Prica, glumica Hrvatskog narodnog kazališta.

Promociji su prisustvovali i drugi akademici, potpredsjednik Vlade Hrvatske Branko Grcic, ministar finansija u Vladi Republike Hrvatske Boris Lalovac, profesori književnosti, studenti i gimnazijalci.

“Nakon što se u Srebrenici dogodio genocid i na nj pao zaborav, kao glas iz tame dolazi poema Džemaludina Latića, moga supatnika koga sam prvi put sreo u infernu zeničkog, komunističkoga kazamata, pjesnika koji je uzrastao na tradiciji najvećih pjesnika svoga naroda, Muse Ćazima Ćatića i Safvet-bega Bašagića, ali i na tradicijama zapadnoevropskog pjesništva, posebno Dantea Alighierija“, rekao je dr. Anto Kovačević.

„U svakom stihu Džemaludina Latića ja vidim po jednu sudbinu svojih Srebreničana, svoje rodbine koju i danas tražimo i ja i svi Srebreničani“, emotivno je rekao zagrebački muftija Aziz-ef. Hasanović, dok je akademik Stamać istaknuo „nevjerovatnu vještinu stihovanja poete doctusa Džemaludina Latića u najtežem obliku zapadnoeuropskoga pjesništva, jampskom jedanaestercu i tercini, koje je u svome spjevu, kao što je općepoznato, koristio Dante Alighieri”.

Sova Publishing

Generalni direktor Školske knjige, dr.sci Anto Žužul, najavio je prevođenje Latićeve poeme na njemački, engleski i francuski jezik.