Jahić iz Indonezije: Djeca ovdje i danas nose ime Tito

Kultura 24. nov 201510:16 > 10:21
N1

U organizaciji ambasada BiH i Indonezije bh. umjetnica Mensura Jahić boravi u Džakarti gdje se izložbom "When Light Meets the Life", u jednoj od najpoznatijih galerija u Muzeju u centralnoj Džakarti, otvorila kulturna saradnja ove dvije zemlje.

Ovo je prva izložba iz BiH u Indoneziji nakon 20 godina. Mensura Jahić se iz Džakarte javljala u Novi dan.

O izložbi je kazala: “Postavljena je izložba umjetničkih fotografija koja je obuhvatila 40 radova. Dobila sam najljepše kritike ovdašnjih kritičara i umjetnika, a cilj izložbe je zbližavanja kultura i naroda i to je prvi kulturni događaj od raspada bivše Jugoslavije“.

O tome koliko Indonežani znaju o BiH je komentarisala: “Bosanci i Hercegovci puno manje znaju o Indoneziji nego što oni znaju o nama. Bivšu Jugoslaviju je proslavio još Tito i imali su jako bliske odnose koje su njegovali i to u tolikoj mjeri da djeca još i danas nose imena Tito i neka jugoslovenska imena. Iznenađena sam koliko su ljudi divni i oni su njihovo najveće bogatstvo. Strpljivi su, nasmijani, imaju kulturnu dijaloga i voljela bih da budemo slični njima u ophođenju prema kulturi. Ovo je zemlja od 17.000 otoka, imaju pet priznatih religija i jednu dodatnu – Konfući religiju, zemlja u kojoj ima više od četiri petine muslimanskog stanovništva. Polaže se puno na multikulturalnosti i posebno se njeguje. Nijedna religija niti kultura nije zaspostavljena, već su sve istaknute i njegovane“.

Jahić je imala i sastanke sa ambasadorima drugih zemalja te je kazala: “Sklopili smo dogovor da isti projekat napravim u Sejšelima, a ambasador Pakistana me je pozvao u Bali iduće godine”.

U protekloj 2014. godini profesionalni art Magazin „Universal Colours“ sa sjedištem u Londonu i Helsinkiju odabrao je Mensuru Jahić za umjetnika godine. O tome da li se nada novoj nagradi je kazala: “Sve što radim, radim srcem i ne očekujem nikakve nagrade. Moji ciljevi su viši ciljevi i korisni su za cjelokupno društvo i to me najviše ispunjava. Ja hranim svoju dušu ovakvim izložbama“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.