Napustio dobro plaćeni posao da bi živio od umjetnosti

Kultura 07. jan 201619:02 > 19:24
N1

Iako je kulturna scena u našoj zemlji konstatno u problemima, ima i onih koji dokazuju suporotno. Tuzlanski umjetnik Alija Kamber dokaz je kako se živi radeći ono što voliš.

Imao je dobro plaćeni posao u stranim organizacijama, ali Alija Kamber želio je raditi ono što voli. Posvetio se vizuelnoj umjetnosti multiorginala kroz slike i fotografije koji ih je uradio ni sam ne zna koliko.

“Dobre pare te uspavaju i ti u jednom trenutku skontaš da samo onako postojiš. Ja hoću da umrem sa osmjehom na licu da sam se bavio onim što sam volio. Nisam pogriješio ni sekunde”, ističe Kamber.

Sa putujućom galerijom „Grundilo“, koja je jedina ovakva u BiH, obilazi gradove. Svoja djela vozi u gepeku, sam ih postavlja u odabrane kafiće i prodaje. Tržištem i kupcima zadovoljan.

“U Bosni uvijek ima ljudi koji stvarno vole umjetnost. Samo im moraš pružiti neku cijenu. Nema ništa ljepše nego otići na izložbu. Gledam iz njihove prespektive, dođeš na izložbu, sve ti se svidi i kažeš: Daj mi ovu jednu. I platiš 10 maraka, recimo. To je moja najjeftinija cijena, pa do najskuplje, a prodaju se i skupe”, tvrdi umjetnik.

Od umjetnosti se može zarađivati kao i od svakog drugog posla, tvrdi Kamber. Jedini uslov je da odlučiš da hoćeš da živiš od toga, kako on već živi godinama.

“Ja se bavim onim što volim i što mi godi, što me čini sretnim. Stvarno mi je lijepo i divno živim od toga. ‘Grundilo’ je priča u životu u Bosni. ‘Grundilo’ je pokazatelj da se može”, dodaje Kamber.

Putujuća galerija ‘Grundilo’ trenutno ‘odmara’ u stanu Alerije Kambera gdje svi zainteresirani građani mogu doći porazgovarati sa autorom, razgledati ili kupiti neku sliku. Nakon kratkog predaha galerija ‘Grundilo’ putuje u brojne bosanskoherecegovačke gradove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.