Ključo: Svugdje ima predrasuda prema harmonici

Kultura 21. jan 201609:55 > 09:56
N1

Merima Ključo je svjetski priznata harmonikašica iz BiH, jedna od najboljih svjetskih solistica na harmonici, koja živi i radi u Los Angelesu. Danas je bila gošća Novog dana.

Kazala je kako rijetko daje intervjue i da u Sarajevo dođe da posjeti mamu, prijatelje, a skriva se od medija kako joj ne bi oduzeli mnogo vremena.

Ključo je sa projektom Sarajevska Hagada: Muzika knjige, koji je multimedijalni performans, pobijedila na javnom natječaju Svjetskog jevrejskog fonda za kulturu u vrlo oštroj konkurenciji. “Mislim da se Hagada treba više promovisati, jer je to blago koje može da se iskoristi na mnogo načina. Nakon što sam pročitala knjigu ‘People of the Book’, postala sam opsjednuta Hagadom jer je to riznica detalja, počev od same knjige, ilustracija koje se nalaze u knjizi. Jedna je od rijetkih religijskih knjiga koja je ilustrovana u to vrijeme“, govorila je o svojoj fascinaciji Hagadom.

Kazala je kako je u posljednje vrijeme bila na odmoru i na predavanju na akademiji u Haagu i da je sljedeći projekat u Hamburgu, ali da ne bi više o tom projektu pričala jer je to nešto novo. Kazala je i kako 29. februara izlazi album “Aritmija” koji je radila sa Miroslavom Tadićem. “Nas dvoje se poznajemo deset godina, a prije dvije godine smo planirali da uradimo nešto zajedno i to smo i učinili. Aranžmani su melodije BiH, Bugarske, Makedonije…”, kazala je.

Na pitanje ko ima najviše predrasuda vezanih za harmoniku je odgovorila: “Svugdje su predrasude prema harmonici. Kada sam bila mlađa, pravdala sam se da to nije tako kako oni misle, ali sad mi je to jako simpatično“.

Merima Ključo ima E11 vizu u SAD. To je tzv. genius viza iliti niko u SAD ne može raditi posao koji ona radi. “Da, to je tačno i morate dokazati da niko nema to što vi imate. Meni je jako interesantan bio oficir na imigraciji koji je kada je vidio da imam E11 vizu rekao dobrodošli u SAD i upitao me čime se bavim i kada sam rekla muzičar, pitao me je da li je to violančelo, violina… a ja sam kazala harmonika, na šta je on bio iznenađen”.

Ključo je izdala dvije knjige sa notnim zapisima. “Shot music me pitao prije dosta godina da uradim prvu knjigu tradicionalne melodije Balkana. Moderna muzika je moja velika strast, međutim svi smo krenuli tako da je ta ljubav prema tradicionalnoj muzici ostala i rado sam se prihvatila tog poziva tako da sam proučavala razne melodije s područja Balkana i knjiga je bila bestseleller jedno vrijeme“, komentarisala je.

O saradnji sa Amirom Medunjanin je izjavila: “Jako smo zadovoljne albumom ‘Zumra’. Svaka muzika ima svoju publiku. ‘Zumra’ je dobila nevjerovatne kritike, prekrasne kritike i album je bio među top 10 albuma svjetske muzike i top 100 muzike svih žanrova“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.