Debi Mirne Dizdarević: "Stanja šoka" na sceni SARTR-a

Kultura 01. feb 201608:59 > 09:05
SARTR

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra u četvrtak, 04. januara s početkom u 20h premijerno se izvodi predstava "Stanja šoka", navodi se u saopštenju ove institucije.

Predstava je rađena prema tekstu Sama Sheparda koja je ujedno i pozorišni rediteljski debi mlade rediteljice Mirne Dizdarević.

U predstavi igraju Izudin Bajrović, Adnan Hasković, Maja Salkić, Snežana Bogićević i Jasenko Pašić. Dramaturgiju potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović, scenografiju Adisa Vatreš-Selimović i kostimografiju Lejla Graho, dok muziku komponiraju Nedim Zlatar i Leo Šarić, a scenski pokret Emir Fejzić.

Premijera predstave je zakazana za 04. februar u 20h, nakon čega će uslijediti dvije reprize 5. i 6. februara u istom terminu, navodi se u saopštenju.

Ulaznice se mogu rezervisati svakim radnim danom od 10h do 16h pozivom na broj 033 664 070ili slanjem poruke u inbox Facebook stranice. 

Predstava je rađena po tekstu Sam Shepard-a u kojem se autor bavi društvom i traumama koje su u svima nama, otvara pitanja o besmislu ratovanja i njegovim posljedicama na pojedinca i društvo u cjelini, te nas suočava sa stanjima šoka duboko ukorjenjenih u našim životima, koji nas grče svakodnevno, mijenjaju naš identitet a da toga nismo ni svjesni.

“Raditi prvu predstavu kao mlada rediteljica u BiH i u teatru kakav je SARTR je apsolutna privilegija i čast. Okružena sam ekipom profesionalaca i istinskim zaljubljenicima teatra. Shepardov komad ‘Stanja Šoka’ je komad koji pripada Sarajevskom ratnom teatru. Radi se o ozbiljnom tekstu u kojem gledamo čitavo jedno društvo koje je u mentalnom rovu iz kojeg ne može da izađe. Postajemo taoci samih sebe i nalazimo se u traumatskom stanju koje kulja u nama i svaki čas čeka da eksplodira. S obzirom da je ovo moja prva predstava, veliki je izazov kada dobijete povjerenje iskusnih i izvrsnih glumaca, ali i čitavog autorskog tima koji zaista daje sve od sebe da kreira predstavu koja će se ticati svih nas”, kazala je Mirna Dizdarević, rediteljica predstave “Stanja šoka”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.