Ogromna pažnja medija za Tanovićev film "Smrt u Sarajevu"

Kultura 15. feb 201612:26 > 12:33
AFP

Novi film bh. režisera Danisa Tanovića "Smrt u Sarajevu" svjetsku premijeru imat će danas u okviru Berlinskog Film festivala (Berlinale), a ekipa filma zajedno sa Tanovićem privukla je ogromnu pažnju svjetskih medija na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Berlinu.

Novi film “Smrt u Sarajevu” bh. oskarovca stavlja u fokus atentat u Sarajevu i njegove refleksije na današnje društvo BiH, a nastao je prema drami francuskog filozofa Bernarda-Henry Levija “Hotel Evropa”.

Na današnjoj konferenciji Tanović je kazao: “Kada imate pitanja nakon što pogledate moj film, to je za mene problem, ali ako idete nakon mog filma sa društvom na piće, to je znak da ja imam dobar film. Mislim da je ovo vrlo optimistačn film. Uvijek sam optimista. Nemam odogovore, ali volim da postavljam pitanje. Volim ta dječija pitanja, jer imam petero djece koja stalno postavljaju pitanja”.

Danis Tanović je nakon pitanja o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu, rekao kako ipak vjeruje u bolju budućnost.

“Stalno vidimo šta se dešava u Evropi, probleme sa ratom u Siriji, ali vjerujem da je budućnost Evrope u pitanjima svih nas. Ako mi u BiH ne nađemo način za život zajedno, ko će? Govorimo istim jezikom, čitamo iste knjige, ali bojim se odgovora, i budućnosti cijelog svijeta. Ne samo Evrope”, prokomentarisao je bh. režiser.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.