Dervoz: Pjesma "Zemljo moja" je slika željene domovine

Kultura 01. mar 201609:52 > 09:57
N1

Pjesma "Zemljo moja" koju je sedamdesetih godina napisao jedan od najpoznatijih bh. kantautora Kemal Monteno a otpjevala je Ismeta Dervoz sa grupom Ambasadori jedna je od najizvođenijih patriotskih pjesama u BiH.

Skoro da je prerasla i u nacionalnu himu, što je Panevropski pokret BiH prije dvije godine i predložio državnom parlamentu BiH.

Ova pjesma najčešće je izvođena za vrijeme državnih praznika BiH – Dana nezavisnosti 1. marta i Dana državnosti BiH 25. novembra. Za Dan nezavosnosti BiH, Ismeta Dervoz za gledaoce Novog dana govorila je o ovoj pjesmi.

“Svima onima koji osjećaju BiH kao svoju jedinu domovinu i zemlju kojoj sam pjevala 1975. godine sa svojim Ambasadorima, srećan praznik. To je prije svega ljubavna pjesma, ali zar ne treba osjećati ljubav prema svojoj domovini? Ako je to tako, onda je to kompliment za mene i Kemu Montena koji je napisao predivne stihove. Ako je to pjesma koju svako od nas u svom djeliću BiH imati kao sliku željene domovine, onda sam ja sretna i ponosna”, kazala je Dervoz.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.