Goran Bregović za N1: Sarajevo se nije mnogo promijenilo

Kultura 07. apr 201610:14 > 10:51
N1

Koncertom orkestra romske muzike "Crne mambe", projekcijom dokumentarnog filma "Šaban" i okruglim stolom o romskoj muzici 17. aprila u Kamernom teatru 55 u Sarajevu bit će obilježeno 80 godina od rođenja Šabana Bajramovića.

Emir Hadžihafizbegović je kazao na press konferenciji da je Gorana Bregovića jako teško “uhvatiti”, ali da je on ipak odlučio dati svoj pečat ovom događaju.

Bilo bi mi krivo da je ovo prošlo bez mene. Pomjerio sam stotinu stvari da bih ovdje bio danas i bit ću 17. opet. Kad ste dugo na pozornici onda sve manje poštovanja imate prema tom svijetu. Među rijetkima prema koje imam veliko poštovanje i koje sam upoznao je Šaban Bajramović“, rekao je Goran Bregović za N1.

On je kazao da su ljudi na ovim prostorima odrasli sa stereotipom umjetnika u kojeg se on uklapa – umjetnik samoubica.

Bio je umjetnik za kojeg ne znate kako će se taj život završiti, u svakom slučaju ne kao kod normalnog svijeta, jer tako nije ni živio“, kazao je on.

Kao umjetnik, da jedan Rom zasluži jedno takvo poštovanje je jedno neviđeno čudo, istakao je Bregović.

Svi muzički recezenti u Jugoslaviji, koji većinu ploča Bijelog dugmeta nisu voljeli, obožavali su Šabana Bajramovića. To je bila možda jedina autentična stvar koji smo imali ovdje. Sve ostalo je bilo provincijalno“, istakao je on.

Prava autentična muzika je bila muzika Šabana Bajramovića, mišljenja je slavni muzičar i pjevač.

Šaban Bajramović je samnom snimio dvije pjesme, ali je to bilo nakon što je imao dva moždana udara i teško je pamtio. Moja kćerka Ema ga je korepetirala, a zatim joj je on napisao pjesmu “Ema s tri pištolja”. Takav bariton se ne dešava često. Nikada nismo imali takav svijetleći bariton“, ispričao je Bregović.

Goran Bregović je priznao da je imao sreću da radi s velikim imenima u studiju, ali da su mu s Bajramovićem ostale jedne od najslađih uspomena.

Na pitanje da li se Sarajevo promijenilo i kako pamti grad ‘80. godina, Bregović je odgovorio:

Danas svi pričaju o Sarajevu kao da je to bilo nešto mnogo drugačije nego sada. Mislio sam da će Sarajevo biti mnogo više promijenjeno nego što jeste. To je bio vjerovatno najveći napor u ratu da sačuva malu kulturnu infrastrukturu. Ne vidim da se Sarajevo nešto mnogo promijenilo. I danas mi je isto, samo sam ja možda bio drugačiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.