U Sarajevu velika manifestacija u čast Šabana Bajramovića

Kultura 17. apr 201609:53 > 10:08
N1

Nizom događaja u sarajevskom Kamernom teatru 55 će biti obilježena 80. godišnjica rođenja najpoznatijeg interpretatora romske muzike Šabana Bajramovića, koji je u historiji svjetske muzike ostavio neizbrisiv i autentičan trag.

Povodom ovog događaja, gosti Novog dana bili su Radiša Sarić i Emir Hadžihafizbegović koji su jedni od glavnih organizatora cijele manifestacije.

Nismo znali da će ova inicijativa otići tako daleko. Njegova pjesma ‘Đelem, đelem’ je proglašena svjetskom himnom Roma na kongresu u Londonu prije više od dvadeset godina što govori kolika je veličina bio Šaban Bajramović. Veliki broj ljudi iz svih krajeva svijeta dolazi kako bi odali počast Šabanu Bajramoviću i prisustvovali ovom događaju. Ekipa iz Niša je stigla, Beograda, Amsterdama, Slovenije. Misija OSCE-a i ambasador Johnatan Moore su jedni od glavnih pokrovitelja manifestacije“, kazao je Emir Hadžihafizbegović.

Gosti su ispričali jednu od anegdota u vezi sa životom ovog umjetnika.

Bio je u zatvoru na Golom Otoku, na kojem su nastale njegove najbolje pjesme. Tamo se redovno bavio sportkim aktivnostima. Slomio je nogu i nije mogao da se više bavi sportom i tako je tamo ležao i prebirao neku staru gitaru koju je našao. Pomalo je počeo da pjevuši i rodile su se njegove najbolje pjesme“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.