Simbol vremena i Sarajeva: Vijećnica slavi 120. rođendan

Kultura 20. apr 201612:08 > 12:16
Historija.ba

Na Mustaj-pašinom mejdanu na današnji dan 1896. godine otvorena je sarajevska Vijećnica, jedan od simbola glavnog grada BiH i sigurno najreprezentativniji objekat iz perioda austrougarske okupacije BiH.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Ona je postala i sinonim za austrougarski periodu, budući da je kao i većina tadašnjih građevina dizana u pseudo-maurskom stilu.

Vijećnica, kao takva je zaštitni znak tog vremena, a prvi projekat ove građevine uradio je Karlo Paržik. Ipak, tadašnjem ministru Benjaminu Kalayu se to nije svidjelo, te je on građenje povjerio Alexandru Witteku.

Džamija Kemala II u Kairu mu je poslužila kao inspiracija, te je zbog toga dva puta odlazio na taj kraj svijeta. Priča se, da je Wittek tada zamalo izvršio samubistvo, zbog nedovoljnog osvjetljenja u glavnoj kuli zgrade, zbog čega je umno obolio.

Ćirilo M. Iveković je umjesto njega završio gradnu, a objekat je zvanično na upotrebu predat 1896. godine.

Ona je prvobitno predstavljala zgradu tadašnje gradske uprave, i administracije Grada Sarajeva. Godine 1949., nakon II svjetskog rata Vijećnica je bila zgrada Okružnog suda u Sarajevu, da bi nakon toga poslala Gradska biblioteka i Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

Tokom oružanih sukoba u BiH, od 1992. do 1995. godine Vijećnica je bila granatirana u više navrata, a sa 25. na 26 august 1992. godine je zapaljena.

U požaru je nestao Katalog nacionalne i univerzitetske biblioteke, te oko 80 posto književnog fonda i dokumenata koji svjedoče historiji BiH.

Unutrašnjost joj je u potpunosti uništena.

Donacijama vlade Republike Austrije od 1996. i 1997. godine izvršena je rekonstrukcija krova, i željezna konstrukcija kupole, a od 2000. do 2004. godine donacijama Evropske komisije izvršena je potpuna rekonstrukcija i restauracija Vijećnice, onako kako je prvobitno izgledala.

Sarajevska Vijećnica je ponovo otvorena 9. maja 2014. godine. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

#slider_0