"Penelopa Cruz je bila rame uz rame sa braniocem Sarajeva"

Kultura 26. apr 201621:31 > 21:55
N1

"Venuto al mondo" je objektivno pokazao stanje tokom opsade Sarajeva devedesetih godina, rekao je penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak koji je zabilježio ulogu u ovom italijanskom filmu.

Večeras je u sarajevskom kinu Meeting Point održana bh. premijera “Venuto al Mondo (Twice Born)” iako je film sa distribucijom počeo u novembru 2012. godine.

Divjak, koji je glumio lik jevrejskog profesora, ističe da je “Venuto al mondo” objektivan film.

“Film je objektivno pokazao rat u Sarajevu i BiH i urađen je po izuzetnoj knjizi Margarete Mazzantini. Ovo je priča koja bi mogla pomoći našoj djeci, rođenoj poslije rata, da dožive ono što smo mi prošli. Film nosi poruke mira i ljubavi”.

“Venuto al mondo” iako govori o turbulentnim vremenima u BiH je tek nakon više od tri godine doživio bh. premijeru, a Divjak izražava žaljenje što “Sarajevo nije imalo premijeru kada su imali i drugi svjetski gradovi”.

Penzinisani general Armije BiH je 90-ih godina bio i sam aktivan učesnik rata u Sarajevu. Autori su zbog ovog inzistirali da se nađe uloga za njega u filmu.

“Bilo je veoma uzbudljivo glumiti. Autori su željeli da baš ja odigram ovu ulogu u filmu. Drago mi je da sam imao priliku jednoj Penelopi Cruz objasniti šta se dešavalo u Sarajevu i Bosni i Hercegovini”.

Na kraju se osvrnuo na konstataciju da je bio rame uz rame sa svjetskim zvijezdama.

“Treba reći da su oni bili uzbuđeni što su rame uz rame sa jednim od branilaca Sarajevo”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.