Dervoz za N1: Eurosongom se bave osobe koje nemaju reference

Kultura 12. maj 201609:50 > 10:08
N1

U toku je 61. takmičenje za najbolju pjesmu Evrope koje se ove godine održava u Švedskoj. Eurosong ili Eurovizija tradicionalno okuplja stotine miliona gledatelja, a u prosjeku oko 40 zemalja koje pokušavaju ostvariti svoje Eurovizijske snove.

Tokom godina, takmičenje je mjenjalo formate, od jedne do tri noći, od izvedbi uživo uz orkestar do današnje izvedbe na matricu.

Gošća, Ismeta Dervoz, dama koja je 1976. godine sa grupom Ambasadori predstavljala tadašnju Jugoslaviju, a četiri godine kasnije bila prateći vokal uz Nedu Ukraden i pokojnu Jadranku Stojaković, Seidu Memiću Vajti koji je istu zemlju predstavljao sa pjesmom Lejla. Također, pokrenula je projekat učestvovanja RTV BiH na “Takmičenju za pjesmu Eurovizije”. Dugogodišnja je producentica takmičenja i šefica Eurosong delegacija RTV BiH.

Biznis je napredovao, muzička industrija je promijenila parametre po kojima se mjeri uspješnost. U tri minute se mora pokazati show, okupirati pažnju gledatelja i izdvojiti se od ostalih. Ipak, ovo je i dalje takmičenje pjesme.

Na pitanje kako je vidjela ovogodišnji nastup BiH na Eurosongu, Dervoz je odgovorila:

Želim im čestitati jer su smogli snage i sposobnosti da vrate BiH na takmičenje. To što Javni emiter nije učinio ništa tri godine i uskratio izvođače učinili su mladi ljudi u eksternoj produkciji. Nastup je bio respektabilan, u okviru mogućnosti koji su sami sebi stvorili. Reprezentovali su sebe i BiH veoma dobro“, kazala je Dervoz i nastavila:

Žao mi je da BHRT kao neko ko je odgovoran i nosilac nedovoljno pažnje posvećuje Eurosongu. Eurosongom se bave osobe koje nemaju nikakve reference i rezultate u ovakvim projektima.

Ona je kazal da za bh. ekipu nije urađen najvažniji dio promocije i prezentacije pjesme i bh. tima.

To je rezultiralo da te dvije ekipe koje su prošle, Austrija i Holandija, su trebale biti BiH i Island. To bi se dogodilo da je BHRT imao šeficu delegacije koja bi znala uraditi posao za svoj tim“, rekla je Dervoz i dodala da je ovo samo jedno polufinale i da to ne znači da ova pjesma neće biti popularna.

Vjerujem da će Deen, Dalal, Jala imati ponuda da puno rade i zahvaljujem se Ani Rucner za sve što je uradila.

Ove godine samo tri zemlje su pjevale na maternjem jeziku.

Eurosong je izgubio svoju esenciju, jer je to nekada bilo spajanje različitosti. Žao mi je što je Eurosong odlučio dozvoliti da se ne nastupa na maternjem jeziku.

Dervoz je kazala da je pjesma Marije Šerifović za nju jedna od najdražih eurovizijskih pjesama.

Mnogi smatraju da ovom takmičenju ne treba davati preveliku pažnju, te da se lobijem dolazi do dobrog rezultata.

Od dana kada sam ja bila na Euroviziji 1976. godine pa sve do regionalnih takmičenja se znalo ko lobira za koga. To je dio biznisa i slažem se da na našim prostorima previše takmičenju dajemo konotacije nacionalnog ponosa. Ja mislim da je Eurosong zabava, važno za muzičare i gledaoce“, mišljenja je Dervoz.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.