Bata Živojinović – glumac koji je igrao sve

Kultura 23. maj 201613:06 > 13:08
Facebook

Glumačka legenda srpske i jugoslavenske kinematografije Velimir Bata Živojinović preminuo je sinoć u Beogradu 83. godini, a njegova je smrt udarna vijest u medijima u Srbiji i regionu.

“Bata je preminuo u snu”, objavili su beogradski mediji nakon što je bolnice Svetoga Save obitelj jutros izviještena da je legendarni glumac umro u nedjelju navečer oko 22,45 sati poslije duge bolesti.

Osamdesettrogodišnji glumac je listopada 2006. godine preživio srčani udar, a u srpnju 2012. i težak moždani udar, ali se uspio oporaviti.

Njegovo zdravstveno stanje iskompliciralo se posljednjih mjeseci, a nedavno mu je zbog gangrene amputirana noga.

Valter brani Sarajevo

Bata Živojinović ostvario je više od 300 uloga na filmu i u televizijskim serijama, koliko nije nijedan glumac u regiji, a svijetu je poznat po ulozi u filmu “Valter brani Sarajevo”, nakon što je s tim filmom doživio megapopularnost u Kini.

Ta popularnost u Kini simbolički i sudbinski je zaokružena početkom ove godine kad je Bata posljednji put stao pred kameru snimajući promotivni spot kojim kineske turiste poziva da posjete Beograd.

Rođen je 5. juna 1933. u selu kosmajskom se Koraćica nadomak Beograda, a s 15 godina radio je kao scenski radnik i statirao u Akademskom kazalištu “Branko Krsmanović” u Beogradu. Srednje glumačke škole pohađao je u Nišu i Novom Sadu, a potom upisao kazališnu akademiju u Beogradu. 

U Beogradskom dramskom kazalištu imao je i do 300 angažmana godišnje, ali su filmske uloge bile i ostale srž njegove glumačke karijere. Svoju debitantsku ulogu imao je 1955. u “Pjesmi sa Kumbare” Radoša Novakovića, a prvu značajniju 1959. u filmu Veljka Bulajića “Vlak bez voznog reda”.

Hroničari bilježe da je Bata Živojinović “igrao u više od 340 filmova i TV serija”, a publika ga pamti po ulogama u partizanskim filmovima iz 60-ih i 70-ih godina, prije svih u ulozi Valtera u filmu Hajrudina Krvavca “Valter brani Sarajevo”, te u “Kozari” i “Bitki na Neretvi” Veljka Bulajića, “Brezi” Anta Babaje, “U raljama života” Rajka Grlića.

U bogatom glumačkom brevijaru Bate Živojinovića ostaju zapisane i zapamćene i uloge u popularnim TV serijama Radio-televizije Srbije – “Povratku otpisanih”, “Pozorištu u kući”, “Sivom domu”, “Boljem životu”.

Ime Bate Živojinovića ispisano je i na špicama tri antologijska filma srpske kinematografije: “Maestro i Margarita”, “Skupljači perja” i “Tri”. Višestruki je dobitnik nagrada za životno djelo, dvije Zlatne arene u Puli, te brojnih drugih priznanja.

Svoju glumačku popularnost “začinio” je čak i političkim angažmanom – bio je zastupnik Socijalističke parije Srbije (SPS) Slobodana Miloševića u nekoliko mandata, a 2002. socijalisti su ga kandidirali i na predsjedničkim izborima u Srbiji.

Nije birao uloge

Na ovogodišnjem FEST-u Bati Živojinoviću dodjeljen je Beogradski pobjednik – priznanje za izniman doprinos filmskoj umjetnosti, ali je zbog Batine bolesti nagradu primila njegova supruga Lula.

Iznimno cijenjen među kolegama, Živojinović je u raznim prigodama obasipan njihovim komplimentima – od ocjena Nikole Koje da je “srpski film preživio zahvaljujući Bati” do Mikija Manojlovića da je Bata Živojinović otkrio “veliku tajnu trajanja”.

Kad je 2010. godine u prepunom Centru Sava u Beogradu Živojinović proslavio 77. rođendan i 55. obljetnicu umjetničkog rada, redatelj Veljko Bulajić, u čijim je filmovima stekao veliku popularnost, odbacio je ocjene kako je “on izmislio Batu Živojinovića” rekavši da je “Bata izmislio sam sebe”.

On je jedinstven glumac jugoslavenske kinematografije, čiji talenat i energija zrače iz svakog njegovog filma. Radio sam sa velikim imenima svjetskog filma – Yulom Brynnerom, Orsonom Wellesom, Sergejem Bondarčukom, Hardyem Krugerom, ali Bata zauzima podjednako mjesto među njima“, istaknuo je tad Bulajić.

Živojinović je u povodu 55. obljetnice umjetničkog rada rekao u intervjuu kako je “u Srbiji teško živjeti i 10 godina od filma, a kamoli 55” i da “nikad nije birao filmove u kojima će igrati”.

Na početku karijere morao sam igrati mnogo likova, da me jednostavno ljudi vide u raznim varijantama. Polovicu svojih filmova nisam gledao zbog budalaština koje sam radio“, rekao je Živojinović, naglasivši kako se ne kaje se ni zbog jedne uloge.

Objasnio je kako nikad sebi nije dopustio privilegij da bira filmove i odbija uloge, držeći “da nema pravo odbijati nešto što je netko pripremio – okupio ekipu i našao sredstva i što stotinu obitelji čeka da počne”.

Nikad nisam tražio film u kome želim igrati, oni su mene tražili. Ovdje na Balkanu nikad nije bilo i ne može biti da glumac traži ulogu“, ocijenio je Živojinović, rekavši da nije mu nijedna uloga nije bila teška.

Kad bi meni bilo teško raditi film, onda bi bilo teško i onome koji ga gleda“, govorio je Bata Živojinović.

Vijest o smrti Bate Živojinovića udarna je u srbijanskim elektroničkim medijima i na internet portalima beogradskog tiska, a veliku pozornost odlasku još jedne legende srpske i jugoslavenske kimenatografije, jer je prije samo dva mjeseca umro i Dragan Nikolić, posvećuju i mediji u regiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.