F.F. Coppola izdaje veliku autorsku priču o nastanku Kuma

Kultura 25. maj 201611:48 > 11:53
Reuters

Veliki holivudski režiser Francis Ford Coppola najavio je izdavanje knjige The Godfather, kod nas poznate pod imenom Kum u novembru ove godine preko izdavača Regan Arts.

The Godfather knjiga koja će izaći na 72 stranica će sadržavati detalje kreativnog procesa rada na jednoj od najboljih trilogija svih vremena, The Godfather, iz sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Coppola će ubaciti i napomene koje je pisao sam sebi na stranicama knjige koju je napisao Mario Puzo.

Velikan režije će na 720 strana uvesti i nekolicinu nikada objavljenih fotografija, bilješki sa kastinga, a najavio je da će to biti privatni omaž filmovima The Godfather nakon više od četiri decenije.

“Nakon toliko godina zaista sam sretan što mogu podijeliti ovo s ljudima koje to interesuje. Ključno je da publika shvati šta je bilo presudno da se napravi film od romana Maria Puza”, kazao je Coppola za Rolling Stone.

Cijena knjige će biti 50 dolara, a izdat će limitiranu seriju kopija sa potpisom, koje će koštati 250 dolara u Regan Artsu..

The Godfather film je objavljen 1971. godine, uz dva nastavka iz 1974., i onaj (najlošiji) iz 1990. godine.

Prva dva dijela su vinula Coppolu u sam vrh Hollywooda, a donio mu je i nagradu za najbolji adaptirani scenario koju je podijelio sa Puzom.

Artefakti kolaboracije Coppola – Puzo prodani su za 625.000 dolara u februaru, a među njima se našlo i devet parcijalnih kopija originalnog scenarija The Godfathera, kopija Biblije za film, ali i esencijalne korekcije koje je Coppola napravio u odnosu na knjigu.

Za fanove, interesanta će biti vijest da Coppola za ovu godinu sprema sedmosatno izdanje kuma hornološki poredano, koje će objaviti naravno u vidu filma za koji je on lično sjedio u montaži. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.