Viva Film Festival: Specifičan događaj sa mnoštvom sadržaja

Kultura 26. maj 201609:16 > 09:42
N1

Prvog juna počinje drugi Viva Film Festival religijskog, ekološkog, turističkog i omladinskog dokumentarnog filma, koji će trajati do 6. juna 2016. godine.

Centralna manifestacija održat će se u Sarajevu, no projekcije će se uporedo održavati i u Mostaru, Kaknju, Sanskom Mostu, Ljubuškom, Puračiću, Lukavcu i Varešu.

Tim povodom, na N1 televiziji u sklopu Novog dana gostovali su Ratko Orozović, umjetnički direktr festivala i Almedina Selimović, PR Viva Film Festivala.

Povod za organizaciju Festivala jesu pitanja iskonskih ljudskih vrijednosti, suživota i, u tom svjetlu, sve aktuelnija pitanja biološkog opstanka na planeti.

Orozović je za N1 pojasnio da je osnovna ideja bila ideja života.

“Kada sam uvodio kategoriju religije – to je nešto što treba da spaja, veže ljude i da bude izraz humanizma. S druge strane, čovjek je nezgodan, siječe drvo na kojem sjedi, a ako se uveže i zdrava sredine i turizam onda dobijemo ekonomiju, prosperitet, tako da sam spojio ta tri segmenta”, kazao je Orozović.

“Ono što je bitno u kategoriji omladinskog filma, jeste da potaknemo da misle, da razmišljaju jezikom filma, i da ih izdvojimo od malih poroka”, dodaje.

Prošle godine organizovano je 12 radionica za mlade, u okviru kojih i nastaju filmovi, a kasnije je Orozović pojasnio da mladi najviše vole formu ekološkog filma.

Selimović je pojasnila da će projekcije kao i na prvom izdanju festivala biti organizovane u drugim bh. gradovima, te da je svečano otvorenje u Sarajevu.

“Prikazat će se 99 filmova, a svaka od tri kategorije ima 33 filma, uz još šest omladinskih filmova”, kaže Selimović.

Ona smatra da ovaj vid festivala filma može biti interesantan svima u BiH, jer nudi jako kvalitetan dokumentarni program.

Orozović dodaje da film širi emociju, i čini ljude bogatijim – te da je on od rane mladosti bio zaražen “divnom bolešću, filmom”.

Organizovat će se i tri okrugla stola na temama o ekologiji i uticaju industrije na zagađenje, koji će se održati u Kaknju u sklopu Cemnetare Kakanj. Turistički okrugli stol na akcentu na religijski turizam će se održatiu Ljubuškom, dok će religijski okrugli stol biti baziran na rješavanje ratova i “gluposti koje koštaju živote”.

Selimović ističe da su sve projekcije besplatne, te je pozvala sve zainteresovane da se pojave na projekcijama gdje mogu vidjeti spoj religije, ekologije i filma, te dati podršku mladima.

Ovo je prvi festival ovog karaktera, sa tri kategorije – te je specifičan u svakom pogledu.

“Festival ima šansu da ide dalje, da se veže sa regijom. Prošle godine nagrađene projekcije su imale reprize u Nišu, Novom Sadu, trenutno se pregovara sa Crnom Gorom i Hrvatskom”, kazao je Orozović na koncu.

Sve dodatne informacije o festivalu možete pronaći na zvaničkoj web prezentaciji  www.vivaba.com ili putem Facebook grupe Viva Film Festival, gdje se nalazi kompletan timeline festivala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.