Krivić: Sada su bar svi čuli za Pozorište mladih

Kultura 28. maj 201611:01 > 11:03
N1

U Sarajevu su 1950. godine osnovana dva teatra za djecu: Pionirsko pozorište i Pozorište lutaka. Prvih desetak godina postojanja Pionirsko pozorište nema svog ansambla pa po projektu angažuje glumce iz drugih teatara i glumce djecu.

Godine 1977. ostvaruje se sasvim prirodna simbioza: udružuju se ova dva pozorišta i nastaje Pozorište mladih sa dvije samostalne scene – Lutkarskom i Dramskom. Od tog trenutka u Pozorištu mladih nastaje repertoarski zaokret i stvarni uspon umjetničkih vrijednosti. Mnogi direktori su se smjenjivali na čelu Pozorišta mladih ali je ono bilo i ostalo pozorište svih generacija. Tim povodom gost Novog dana bio je Semir Krivić, novi v.d. direktora Pozorišta mladih.

Mnogo je bure podiglo činjenica da Mario Drmać neće više biti direktor Pozorišta mladih, a o tome je Krivić rekao da Mario nije razriješen, nego mu je istekao mandat.

To što mu Ministarstvo kulture i sporta KS nije produžilo mandat je stvar ministarstva i u tom pogledu je bilo nepotrebno podizati prašinu. Tu se privatnih stvari puno provlačilo i naštetilo našoj branši i Pozorištu mladih. Sad kao novi menadžer pozorišta mogu reći da to na jedan način nije loše za Pozorište mladih. Prisjetimo se Helmuta Kola koji je davno pravio kampanju na lošoj reklami. Sada su bar svi čuli za Pozorište mladih“, rekao je Krivić.

Na pitanje šta je uradio od kada je došao na čelo Pozorišta mladih je odgovorio: “Ja sam v.d direktor tek dva mjeseca i za ta dva mjeseca sam sagledao šta je goruće od problema unutar kuće. S jedne strane to su bile stvari tehničke prirorde. Došao sam s jednim prijedlogom koji smo uspješno realizovali. Sada nas čuva zaštitarska agencija i s te strane smo uradili dosta za pozorište, a s umjetničke strane govoreći – u srijedu 1. juna u 19 sati imamo premijeru predstave Belme Lizde Kurt. Izvodi se tekst pisca Janjoša gdje smo uložili naše kapacitete i mislim da će biti jedna jako dobra predstava, ne samo za djecu nego i odrasle”.

O tome koji su planovi za budućnost je kazao: “Mi imamo vakuum kada je u pitanju naša ponuda za uzraste od 10, 12, 17 i 18 godina i mislim da ćemo u tom smjeru ići da probamo toj populaciji predstaviti predstave koje će ih privući. Što se tiče lutkarske scene, već smo u kontaktu sa Češkom, Poljskom i Turskom. Ponudili smo im da finansiraju njihove lutkare koji će doći kod nas i obučiti naše glumce”.

Na pitanje koliko mladi i djeca posjećuju Pozorište mladih je rekao: “Nijedno pozorište ne može samo da opstane. Ni na Manhattanu, gdje su predstave rasprodate unaprijed godinu dana, ne mogu sami da opstanu i moraju imati sufinansiranje države pa tako i mi. Možemo poboljšati marketing kako bismo moglI praviti bolje i skuplje predstave. Mi imamo publiku – naše nedjeljne predstave u 11 sati su rasprodate, a sad uvodimo petak u 19 sati i radimo dosta organizovanih predstava za vrtiće, škole, ekskurzije“.

Jasno je svima da se iz godine u godinu režu sredstva iz budžeta države i da je sve teže, ali mišljenja sam da ne treba gledati samo u ministarstvo, već treba vlastitim snagama raditi na boljitku i ulaziti u koprodukcije“, naglasio je Krivić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.