U Sarajevu otkriven najveći mural Davida Bowieja na svijetu

Kultura 28. maj 201615:11 > 19:27
N1

U Sarajevu je otkriven najveći mural Davida Bowieja na svijetu, što je rezultat četveromjesečnog rada Team Bowie grupe entuzijasta koji su na ovaj način odali počast preminuloj pop ikoni.

Na lokaciji kampusa Univerziteta u Sarajevu, mural veličine 13×10,5 metara trenutno je najveći na svijetu, a za njegovu izradu bili su zaduženi Vedad Trbonja, Enis Čišić, Zoran Herceg, Aleksandar Brezar, Boris Brkan, Mensur Demir, Boris Stapić i Adnan Čomor. 

Za ilustraciju murala bio je zadužen Enis Čišić, Marvelov crtač koji je u autorskom djelu predstavio pet karatkerističnih faza Davida Bowieja tokom njegove bogate muzičke karijere, dok je Zoran Herceg uz pomoć studenata Akademije likovnih umjetnosti Lamije Halilagić, Marije Marković i Harisa Karaosmanovića prenio unikat na zid. 

 Inače, sam inicijator ideje je Vedad Trbonja, profesor francuskog jezika i vokal benda Billy Andol.

Otkrivanju murala prethodila je Making Off David Bowie Mural Sarajevo izložba koja je postavljena na istoj lokaciji. Mladi grafiter iz Sarajeva koji se predstavlja pod pseudonimom ZIAN svim posjetiteljima je oslikavao Bowie stencile na majicama i odjevnim predmetima, a organizovan je i after party u Kulturnom centru La Kultur. 

N1 televizija ovom prilikom vam ekskluzivno donosi i 3D Maping najvećeg murala Davida Bowieja na svijetu, kojeg potpisuje Damir Duvnjak. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža