Voja Brajović za N1: Kultura može uništiti mržnju u regionu

Kultura 04. jun 201611:17 > 11:24
N1

Vojislav - Voja Brajović dobio je nagradu "Žan Marolt" za najboljeg glumca festivala Dani Jurislava Korenića, koji je održan u Kamernom teatru 55 u Sarajevu. Za ulogu Belog u predstavi "Voz" Cormacka McCarthyja koju je Brajović i režirao, igrao je zajedno sa Sergejom Trifunovićem.

Predstava je već osvojila publiku diljem regije, a tim povodom voja Brajović se javio i u program N1 u emisiji Novi dan, gdje je kazao da je nagrada za svakog umjetnika najadekavatnija plata.

“To je potvrda angažmana, žrtvovanja, opredjeljenosti da umjetnici žive i rade svoj posao. Ispunjavalo bi me više da je i Sergej Trifunović dobio nagradu, jer ovu nagradu doživljavam kao veliki dio zasluge Trifunovića”, kazao je Brajović za N1.

“Sam ovaj festival je jako dragocjen. Podržavam festivale, pogotovo u regionu. Oni povezuju ljude, kao kultura…jer ona je ta koja spada i jedina je koja ne razdvaja”.

“Kultura može uništiti ono što je otrovalo naše okruženje, mržnju. To mogu samo umjetnici”, kazao je Voja Brajović za N1, dodavši da te napore treba njegovati, podržavati i cijeniti ambicije ljudi koji to rade.

A kako se danas gleda na glumačku profesiju?

“Ne treba da obeshrabi. Znam, to što se dešava za djelatnost pozorišta nije dobro. Samo u Srbiji izlazi oko 100 mladih glumaca godišnje, koji ne mogu da se iskažu. Oni ne mogu da imaju šansu, jer ih je previše. Selekcija nije odgovarajuća. Oni sad imaju 25 godina, i nikad više to neće imati. Moraju da usavrše svoj zanat, i svoj talenat darivati drugima, što je i svrha”.

Da li smo dotakli oko “Otpisano”?

“Otpisani su svojom slobodoljubivošću pobijedili. Danas je pitanje ko pobjeđuje”.

Voja Brajović je dobio nadimak Tihi po liku iz serije “Otpisani”, gdje je u sjajnoj glumačkoj postavi bio glavni lik.

“To je bilo prije više od 40 godina. Kada smo počeli da snimamo 1973. nisam imao više od 23 godine. Malo smo tada maltretirali Dragana Nikolića, govorili mu da je mator, a imao je 22 godine. Radili smo u dobrim uslovima, bez para. Niko se od nas nije nadao da će to biti tako popularno”, prisjeća se Brajović.

Tada, umjetničkim odnosom je pobijedilo slobodoumlje, smatra popularni Tihi. “To je od nas pravilo heroje i vjerovatno smo bili ljubimci majki, baka. Zanimljivo je da i djeca zbog repriza mogu da se identifikuju sa tim likovima”, kaže za N1.

Tihi je bio vođa “Otpisanih”, poštovalo se što on kaže. Nije bilo hijerarhije, nego drugarstva, ali “slobodarski duh našeg mentaliteta je usmjeravao da neko mora biti autoritet koji se poštuje”, kaže.

“Prle je bio sloboda na kvadrat. On je bio taj koji će raditi stvari koje ideološki neće biti tolerisane. Njegova popularnost je bila još veća. Djeca su se trudila da budu Prle”. Brajović kaže da tada novca za plaće “Otpisanih” nije bilo, a nisu ga ni očekivali.

A danas, kaže da je svakom glumcu srce u pozorištu, jer je živa umjetnost najznačajnija i najspecifičnija.

“Tek kasnije sam dobio priliku da postanem ono što sam danas. Pozorišni umjetnik. Od filma i TV-a smo gledali kako da preživimo i ostvarimo one koji su sa nama, porodica da ne gladuje. A danas je dosta mojih kolega na ivici preživljavanja”.

Inače, samo zbog gostovanja na N1, Brajović je otkazao snimanje sinhronizacije četvrtog dijela franšize Ice Age, gdje posuđuje glas sabljastom tigru.

Kaže da je to lijepo iskustvo i bilo je zanimljivo raditi na tom projektu, budući da zna da mnoštvo velikih američkih glumaca rade to, ali da za razliku od naše regije – imaju dosta lakši posao i bolje uvjete.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.