Adnan Hasković i Miki Trifunov u novom filmu bh. reditelja Rifata Kukića

Kultura 19. jun 202311:36 0 komentara
Elman Omic/Anadolija

"Trenutak" je naziv novog bosanskohercegovačkog dugometražnog igranog filma, koji je trenutno u fazi pripreme i čiji se početak snimanja očekuje na jesen, a koji govori o trenutku smrti, trenutku kada duša napušta tijelo. Riječ je o filmu reditelja i scenariste Rifata Kukića, producenata Ahmeda Imamovića i Adnana Haskovića, koji u filmu tumači i glavnu ulogu, piše Anadolija.

Priča prati glavnog lika Saliha Ademovića, koji je izbačen iz stana gdje je živio, njegovi bankovni računi su blokirani, nepoznati i opasni likovi ga gone i on nema niti jednu opciju nego vratiti se “kući”. No, to je samo jedan sloj ovog filma, jer priča metaforički prati i Saliha Ademovića, kao iskrenog potomka prvog čovjeka na zemlji Adema a.s.

Scenarij, kao takav, napisan je na tri nivoa, gdje je jedan nivo priča o čovjeku koji pokušava spasiti djevojku, drugi nivo je o čovjeku koji pokušava spasiti svoju dušu u trenutku smrti, a treći nivo je priča o čovječanstvu u svjetlu monoteizma.

Osim reditelja Kukića, te producenata Haskovića i Imamovića, poznato je da će na filmu kao glumac biti angažovan Miki Trifunov, direktor fotografije je Šahin Šišić, kostimograf Amna Kunovac Zekić, te kompozitor muzike Orsun Terikat, a film producira produkcijska kuća VKB iz Sarajeva.

“Filozofski i islamski film o smrti kao neupitnoj realnosti”

Reditelj i scenarista filma Rifat Kukić, čiji je ovo dugometražni prvijenac, u razgovoru za Anadoliju ističe kako se ovaj film može tretirati kao jedna vrsta filozofskog i misterioznog trilera, jer posmatrača do samog kraja drži u neizvjesnosti, a zaključak se donosi momentom smrti glavnog lika. Otkriva kako se scenarij zapravo bavi “svetopoviješću”, a zamišljeno je da traje tačno 114 minuta, simbolično i jednako broju sura u Kur’anu.

“Smatram globalno da ovaj film izlazi iz okvira ustaljenih žanrova, ali mislim da je pogotovo u današnjem vremenu vrlo potreban jer ako pogledamo svijet oko sebe vidimo jednu moralnu degradaciju. Tako da je bitno podsjetiti ljude na ovaj način, kroz jedan ovakav film”, kaže Kukić.

Dodaje kako se film metaforički bavi i tematikom božijih poslanika i prolaženja kroz one stvari i situacije kroz koje su oni prolazili.

“To je jedan filozofski i islamski film, ali se isto tako može inkorporirati i ocijeniti kao bilo koji monoteistički film, jer se bavi svim onim stvarima, moralnim i povijesnim koje se vežu za monoteističke religije”, pojašnjava Kukić.

Elman Omic/Anadolija

Univerzalna poruka filma bila bi ta da je svaki čovjek odgovoran, da će biti odgovaran za svoje postupke i da je smrt jedina realnost koja je neupitna, za razliku od bilo čega drugog.

“Film koji je izazov kako glumca tako i za čovjeka”

Glumac Adnan Hasković, koji će tumačiti glavni lik Saliha Ademovića, ističe kako mu se scenarij dopao jer je jedan, kako kaže, duhovni scenarij. “Kako idem u godine sve više me zanima takva vrsta izričaja u filmu i umjetnosti, jer ne mogu više da se bavim banalnim temama, koje su same sebi svrha”, kaže Hasković.

Ukazujući na čovjekovu prirodu da, bez obzira što u njegovoj okolini i šire svakodnevno sa ovog svijeta odlaze ljudi različitih starosnih dobi, i mlađi i stariji, čovjek se generalno ponaša kao da se to njemu nikada neće desiti.

“Upravo je to ono što je mene zaintrigiralo u ovom scenariju kada sam ga pročitao. Mi imamo danas, ali je vrlo upitno da li imamo sutra. Dakle, film govori o tom trenutku, tom spasu duše”, pojašnjava Hasković.

Dodatno intrigantnim film čini i to da je priča u tri sloja. Prvi se može nazvati površnim slojem čovjeka koji pokušava spasiti djevojku od bijelog roblja, u drugom sloju on pokušava spasiti svoju dušu, a treći sloj je taj religijski koji je i poruka svih monoteističkih religija.

“Zaista je to nešto što je meni fascinantno, jer ja taj život živim, ja razmišljam o tome. Ja kad promišljam o Bogu, promišljam na taj način. Ovo mi je uloga koja je za mene izazov ne samo kao za glumca, već i za čovjeka”, rekao je Hasković.

Hasković napominje i to kako će film u sebi sadržati i audio-vizuelne sufijske elemente, između ostalog i scene samog zikra i tekije. Tako će osnovna muzička tema u filmu biti derviška ilahija “Od aška si bolestan”. Kako je i priča sama po sebi filozofska misterija, tako su i ti sufijski elementi poveznica jer se i u sufizmu teži toj metafizičkoj sferi.

O reditelju…

Reditelj i scenarista filma Rifat Kukić rođen je u Sarajevu 1977. godine, a prvi kontakt s filmom ostvario je još kao dječak, ulogom u debitantskom kratkometražnom filmu Nedžada Begovića pod nazivom “Klinci, stablo i Gizela”. Diplomirao je 2001. godine na Columbia College Chicago, odsjek za film. U toku studija snimio je četiri kratka filma i režirao dvije predstave. 2005. vraća se u rodno Sarajevo te počinje raditi na BHRT-u. U toku posljednjih 17 godina rada na televiziji režirao i pisao scenarije za mnogobrojne projekte. Snimio nekolicinu dokumentarnih filmova i serijala, režirao brojne koncerte. Bio je i reditelj na najvećem projektu BHRT-a u zadnjih 20 godina, a to je bio dolazak Pape Franje u Sarajevo, a taj prijenos je bio u izravnom prijenosu na 52 televizije širom svijeta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!