Aleksa Balašević u Sarajevu slavi evropsku premijeru filma “Megdan” i rođendan kćerke: Želio sam da Vera osjeti čari Đoletove kotline

Kultura 15. aug 202415:49 2 komentara
N1

Filmski prvijenac Alekse Balaševića "Megdan: Između vode i vatre" svoju evropsku premijeru imat će u Sarajevu, u okviru Open Air programa na Sarajevo Film Festivalu. "Megdan" je film koji je već osvojio dvije nagrade nakon svjetske premijere u Italiji, a Aleksa Balašević je iznimno sretan što je evropska premijera u gradu koji je njegovom pokojnom ocu, Đorđu Balaševiću, mnogo značio.

Premijera filma je 22. augusta u Ljetnom kinu Stari Grad u 20.45 sati.

Taj dan je rođendan naše vasione i naše kćerke Vere. Imao sam privilegiju da sam mogao da biram datum. Izabrao sam 22. avgust, jer želim da moja Vera za svoj drugi rođendan osjeti čaroliju dedine kotline. Njen deda je volio da kaže da u Sarajevu na njegovom koncertu bude toliko čarobna atmosfera da ništa ne bi falilo da se on i ne pojavi. I ovaj put će njen deda biti u Sarajevu, samo ne ispred nas na bini već iznad nas na vječnom nebu koje je osvojio. Zato, zbog svega, viša sila je naš film namjerno zakasnila da ne bude u Berlinu ili negdje drugdje, već da namjerno bude svjetska premijera kasnije na Ischia Global Festu gdje smo osvojili dvije istorijske nagrade, da se baš tu pojavi Đoletov omiljeni pjevač Sting, da odgleda film, da se našem Enisu Bešlagiću smije i da nakon toga film doplovi do evropske premijere koja nas čeka sljedeće nedjelje pred Sarajevom”, kazao je za N1 Aleksa Balašević.

Igrani film Megdan inspirisan je stvarnim događajima. Usred pulsirajućih taktova i haosa balkanskog noćnog života, Petar, nekadašnja vaterpolo zvijezda, a danas radnik na obezbjeđenju noćnog kluba, kreće u igru sa visokim ulozima kako bi spasio svoj vaterpolo klub od propadanja. Tako ulazi u mračni lavirint rivalstva i ličnih demona, ali spreman da vrati slavu i spasi klub. Dok roni sve dublje u balkansko podzemlje, Petar otkriva da je linija između pobjede i poraza tanka.

N1

Glavnu ulogu u filmu igra Viktor Savić koji je na Festivalu u Napulju nagrađen za najboljeg glumca i gdje je film osvojio nagradu za najbolji debitantski, a osim njega ulogu u filmu je ostvario i Enis Bešlagić, koji će, kako tvrdi Aleksa, inspirisat  svojom ulogom mnoge mlade ljude te Nina Seničar, Vojin Ćetković, Petar Božović, Aleksandar Radojičić, Jovana Balašević, Aleksandar Gavranić, Maja Berović, Vaso Bakočević i Dusan Džakić.

Mislim da će evropska premijera filma “Megdan” u Sarajevu biti posebna. Ne mislim ništa bolja ili gora od drugih, već posebna zbog cijele energije i zbog radnje u filmu… Enis Bešlagić je imao istorijsku ulogu, od dramskih do komičnih scena, svuda je zauzeo zlatno postolje jedne uloge koju je rođenjem zaslužio. Njegova uloga će na premijeri predstaviti upravo onog lika kakvi svi treba da budemo u stvarnom životu. Optimistu na sajmu pesimizma, gubitnika sa osmjehom, ali i očekivanog pobjednika, naglo odraslog dječaka u malim patikama, brzo vezane kravate, menadžera i posrednika ostvarenja nečijih snova prije svojih“, istakao je Balašević.

VEZANE VIJESTI

Režiser filma “Megdan: Između vode i vatre” je Bugarin Todor Chapkanov poznat po filmu “Boyka”. Producent i scenarista je Aleksa Balašević. Muziku je komponovao Dirk Brosse, belgijski kompozitor, a film je sniman u Srbiji, Moldavijiji i Bugarskoj.

Film je do sada prikazan na dva festivala i izazvao je veliku pažnju.

“Na Ischia Global Festu u Napulju smo osvojili dvije istorijske nagrade. Za najbolji debitantski film i za glumca u usponu Viktora Savića. I dalje smo nesvjesni tog uspjeha koji nam je došao na prvom filmu, koji nam je pružio uragan i tornado u naša neiskusna leđa. Imali smo i nacionalnu premijeru na Sofia International Film Festivalu gdje je većinski bugarska publika reagovala zaista fantastično. A većinski italijanska publika u Napulju je bila, takođe, iz snova. Od Stinga i Trudie Styler, Madaline Gheneae koji su se smijali Enisovim šalama do mlade italijanske neutralne publike kojima su se svidjele dramske borbe, muzika, lokacije, kostim… Mislim da smo zasad postigli ono što je bio cilj, a to je da se ženskoj publici svide borbe i život u ringu, a muškoj publici drama između likova i borba na duhovnom frontu”, kazao je Balašević za N1.

N1

Ovo je njegov prvi film, a već priprema naredni. Za N1 je nedavno otkrio da je film o Bosni, prema pjesmi njegovog oca, proslavljenog kantautora, književnika, scenariste – vječnog Đorđa Balaševića.

Nešto ogromno je potvrđeno da će se snimati na prostorima BiH, tamo negdje između Sarajeva i Zenice, pa do Brisela i Azije. Mislim da će to biti nešto što će barem na jedan dan promijeniti Balkan…“, rekao je Aleksa za N1 ističući da trenutno ne može više govoriti o narednom projektu.

Za sada je koncentrisan na premijeru u Sarajevu, ali raduje se i onoj 24. septembra u Sava Centru u Beogradu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare