Arheolozi iz Pompeja otkrili fresku sa prikazom pizze staru 2.000 godina

Kultura 30. jun 202308:26 0 komentara
Reuters

Freska koja prikazuje preteču italijanske pizze pronađena je na zidu kuće u drevnom rimskom gradu Pompejima, saopštilo je italijansko ministarstvo kulture.

Arheolozi pretpostavljaju da se pecivo prikazano na slici, pored pehara za vino, možda jelo s voćem kao što su nar ili hurme, ili zaliveno začinima i nekom vrstom pesto sosa, navodi se iz ministarstva.

Iako se tehnički ne može smatrati pizzom, budući da joj nedostaju klasični sastojci kao što su paradajz i mozzarela, ono što je pronađeno u Pompejima “možda je daleki rođak modernog jela”.

Pompeji, uništeni erupcijom vulkana Vezuva prije skoro 2.000 godina, udaljeni su samo oko 23 km od Napulja, današnjeg doma italijanske pizze, hrane koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Freska je otkrivena u holu kuće uz koju je bila pekara, koja je dijelom otkopana u 19. vijeku i gdje je kopanje nastavljeno u januaru, piše Reuters.

Nalazište u Pompejima, koje nije otkriveno sve do 16. stoljeća, doživjelo je nalet nedavnih arheoloških aktivnosti usmjerenih na zaustavljanje godina propadanja i zanemarivanja, uglavnom zahvaljujući nedavno završenom projektu vrijednom 105 miliona eura (114,85 miliona dolara) koji finansira EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!