Autorska kuća SOKOJ za N1 o tužbi Seje Seksona: Spor se treba riješiti na sudu

Kultura 07. jun 202315:49 1 komentar
N1/HRT

Grupa Zabranjeno pušenje podnijela je tužbu Višem sudu u Beogradu protiv Radiotelevizije Srbije, Stefana Milenkovića i Nenada Jankovića, poznatijeg kao Nele Karajlić za vršenje izmjena i prerade Sučićevih autorskih djela povrjeđujući moralna prava autora. Njihova djela registrovana su u agenciji SOKOJ u Srbiji koja ne želi da se upušta u spor oko autorskih prava jer se nijedan od autora nije obratio njima, a slučaj svakako ide na sud koji ima ovlaštenja donijeti razrješujuću odluku.

Javno “prepucavanje” odvija se par sedmica između dva najvažnija člana ovog benda, Davora Sučića (Sejo Sekson) i Nenada Jankovića, a danas je i potvrđeno da je tužba podnijeta.

Tužilac Davora Sučića, advokat Aleksandar Porubović u tužbi Višem sudu u Beogradu naveo je kako su Nele Karajlić i Stefan Milenković, bez dozvole autora, vršili izmjene i prerade Sučićevih autorskih djela i na taj način “povrijedili moralna prava autora”.

U tužbi je navedeno da su Karajlić i Milenković 21. juna 2022. na Tašmajdanu u Beogradu održali koncert pod komercijalnim nazivom Rock el Clasico i pritom su “bez ikakve obavijesti autoru pjesama Seji Seksonu neovlašteno, nakaradno i kičerajski potpuno izmijenili prvobitni duh djela i na taj način izveli pjesme: Posljednja oaza (Fikreta), Zvijezda nad Balkanom, Hadžija il’ bos, Balada o Pišonji i Žugi i Ibro Dirka”.

Sejo Sekson tužio Neleta Karajlića, Stefana Milenkovića i RTS

Budući da su za navedeni koncert prodavali ulaznice, navodi se dalje u tužbi, na taj su način bez dozvole autora prodavali dotični projekat kao svoj i na taj način grubo zloupotrijebili autorsko djelo.

U saopštenju o autorskim pravima stoji da su njihova djela registrovana u agencijama SOKOJ, AMUS i HDS-ZAMP, a po pitanju da li je bilo kršenja autorskih prava Zabranjenog pušenja u Srbiji i na koji način agencijska kuća SOKOJ može djelovati, agencija je za N1 rekla da “sve što Sokoj zna o predmetnom sporu je ono što se o toj temi piše u medijima”.

Kako navode iz SOKOJ-a, nijedan od autora se, tim povodom, nije obratio Sokoju, niti su s tim u vezi pružali bilo kakve informacije.

Djela Nenada Jankovića i Davora Sučića, koja izvorno izvodi grupa Zabranjeno pušenje, jesu registovana u Sokoju, a oba autora su članovi iste agencije. Dalje ističu, budući da je spor o povredi prava, iznijet pred nadležni sud: stav SOKOJ-a je da isti tamo treba i da se riješi.

Nele Karajlić odgovorio Seji Seksonu: Ime Zabranjeno pušenje dala moja majka

“Sokoj bi izašao izvan okvira svojih ovlašćenja kada bi, umjesto suda, rješavao o spornom pravnom pitanju da li je, u konkretnom slučaju, bilo povrede nečijih autorskih prava ili ne. Tim prije što zaista ne raspolažemo pouzdanim činjenicama o okolnostima slučaja”, zaključili su iz agencije za N1.

Smatraju da to ne bi bilo odgovorno ponašanje, te SOKOJ nema ni mogućnost ni želju da se upusti u takvo što.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare