Avdić: Procedure za legalno oslikavanje fasada su nam komplikovane i nejasne

Kultura 06. jul 202307:51 0 komentara
DM BiH

Nakon što je prekrečen mural koji se nalazio u sarajevskom naselju Grbavica, zbog kako su kazali iz kompanije "DM", bili obavezni to učiniti zbog propisa u Općini Novo Sarajevo, oglasilo se i udruženje Obojena klapa koje je osnovano s vizijom o izgradnji održivog modela za produkciju, promociju i obrazovanje na polju ulične, savremene i filmske umjetnosti.

Iz udruženja su napisali: “Rad na ostvarenju takve vizije podrazumijevao je ne samo društveno odgovorno djelovanje u kulturi, već i aktivno zagovaranje izmjena postojećih regulativa i zakonskih okvira koji otežavaju i/ili onemogućavaju strateški razvoj kulturno-umjetničke scene.
Propisi kojima je regulisano oslikavanje murala u Općini Novo Sarajevo Udruženju Obojena klapa dobro su poznati, uzimajući u obzir da su njegovi članovi i članice u proteklih nekoliko godina na prostoru ove općine oslikali 5 murala.”

Mural na Grbavici uklonjen zbog “isteka roka dozvole”, oglasila se Općina

Iz udruženja Obojena klapa, navode da zbog toga, ali i zbog činjenice da Obojena klapa već tri godine vodi dijalog sa predstavnicima ove, ali i drugih lokalnih samouprava s ciljem unapređenja postojećih regulativa, uklanjanje murala koji su oslikali predsjednik ovog udruženja, umjetnik Benjamin Čengić i umjetnik Rikardo Druškić, bilo je, nažalost, očekivano.

“To je dodatni razlog što zagovaramo dugoročno rješenje ovog problema kroz adekvatan zakonski okvir koji bi na kantonalnom nivou uređivao oblast produkcije ulične umjetnosti. Vjerujemo da ćemo zajedničkim radom sa predstavnicima kantonalne i lokalne vlasti kreirati okvir čiji će rezultat biti aktivna i razvijena umjetnička scena. Kao kolektiv koji svoj rad posvećuje zajednici, nastojeći ju što više uključiti u svoje aktivnosti, neizmjerno smo sretni i zahvalni na podršci koju ste nam ukazali. Vaš glas protiv uklanjanja murala, afirmacija je ulične umjetnosti za koju se borimo od svog osnivanja”, istaknuli su.

Zahvalili su se na podršci, povjerenju i riječima ohrabrenja, te dodali da će Udruženje Obojena klapa nastaviti se boriti za razvoj ulične i savremene umjetnosti.

Kustos Zemaljskog muzeja Samir Avdić se oglasio na ovu temu te napisao da je upoznat sa, kako kaže, komplikovanim i nejasnim procedurama za legalno oslikavanje fasada.

“Prije dvije godine sarađivao sam sa Benjaminom Čengićem (umjetnikom koji je radio na danas prekrečenom muralu na Grbavici) kroz Street art festival Fasada, nakon kojeg je Ilidži ostalo nekoliko murala koji me razvesele kada ih vidim. Osvijestio sam tada koliko su same procedure za legalno oslikavanje fasada komplikovane i nejasne. Tada sam osvijestio i koliko je mnogo onih koji uličnu umjetnost i potrebu da je država podrži ismijavaju i nipodoštavaju“, kaže Avdić.

Vijećnik u Novom Sarajevu: Jedina smo općina koja naplaćuje murale

Istraživao je, ističe, tada kao vijećnik, na koji je način ta oblast uređena u susjednim zemljama i nekim drugim državama koje su u umjetnosti prepoznale i turistički potencijal, i počeo pripremati prijedlog odluke kojom bi se uredila ovu oblast, ako niti zbog čega drugog a onda zbog “vizualne higijene grada”.

“Društvene mreže prepune su lamentiranja nad prekrečenim muralom u sarajevskom naselju Grbavica, pa ću i to shvatiti kao poruku da je potrebno na nivou Kantona Sarajevo usvojiti jedinstvenu odluku, možda sličnu onoj zagrebačkoj, kroz koju ćemo urediti ovu oblast. Sa Benjaminom i ekipom (a znam da su o ovoj temi razmišljale i neke druge kolege koje ćemo uključiti u proces) pripremiću i Skupštini ponuditi naš prijedlog odluke”, napisao je Avdić na Facebooku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!